Raymond E. Feist – Trhlinové války – Stříbrný trn

Příběh

Raymond E. Feist - Trhlinové války - Stříbrný trnRok po skončení války s Tsurany, začne někdo usilovat princi Aruthovi o život. Spolu s Jimmym přijdou na to, že jde o cech vrahů. Přijdou na to, že se jedná o peklomory ovládané temným uměním, kteří se po své smrti stávají oživlými mrtvolami. Pomocí cechu zlodějů najdou jejich sídlo a vypálí je. V domnění, že ve městě už žádný peklomor není, se Arutha rozhodne uspořádat svou svatbu s Anitou. Během ní se ale jeden vrah objeví a ač se Jimmy snaží sebevíc, vrahova střela nakonec zasáhne právě Anitu. Střela je otrávená, Anita má šanci na přežítí jen díky tomu, že Pug v jejím okolí zpomalil čas a že Arutha a ostatní najdou protijed, o kterém předtím nikdy neslyšeli a neví, kde ho hledat.

Arutha, Jimmy, Laurie, Martin, Gardan se vydají pro radu do opatství v Sarthu, kde se mnoho nedozví a pokračují do Elvandaru. Cestou se k nim přidá Hadati Baru, který hledá peklomora, který je sleduje, a Roald. Odtud pak míří k území peklomorů – do Pekraelinu, kde by měl být lék v podobě květiny zvané Stříbrný trn.

Mezitím se jeden kněží ze Sarthu, Gardan a Kasumi vydávají na Hvězdno, kde má Pug s Kulganem svoji akademii. Všichni jsou znepokojeni tím, co se děje a tak požádají Rogena – starce, který může vidět možnou budoucnost, o pomoc. Ve svém vidění vidí něco strašného, něco, co mluví prastarou tsuranštinou. Pugovie nezbyde nic jiného, než se pro radu vydat na Kelewan. Vojevůdce ale Puga chce odstranit v domnění, že je tam, aby ho zabil. Pug v sobě najde magickou sílu, které do té doby využil jen nechtěně a nebyl schopen ji ovládnout. Vojevůdce je oběšen císařem, který Pugovi věří. Ten se pak vydá na mrazivý sever planety, kde se mají nacházet lidé, kteří mu poskytnou odpověď.

Arutha se s ostatními dostane do Pekraelinu nepozorován a najde i onu rostlinu, na cestě zpátky je ale dohání skupina peklomorů.

Můj názor

V třetím díle Trhlinových válek se stále něco děje. Po prvním přečtení mi moc neutkvěla a teď mám chuť si ji přečíst hned znova. Tento díl je skvělý a ze serie Trhlinových válek zaslouženě můj nejoblíbenější.

 

Okomentovat