Opuštěné nedostavěné doky v Nymburku

Opuštěné rozestavěné doky v Nymburku

V okrajové části Nymburku, v Drahelicích, stojí nedostavěné doky. Obrovská opuštěná budova působí dojmem, že zde již léta chátrá a že toho z ní moc nezbylo. Pravdou je, že nebyla nikdy ani dokončena. Najdete ji přesně zde a v její blízkosti se také dá zaparkovat.


První letošní výlet si zaslouží i první letošní článek na blogu (mělo to sice být PFko podobné tomu loňskému, ale kdo ví, zda ho vůbec dopíšu). Vyrazili jsme sem na novoroční procházku i s naší návštěvou a nepřekvapivě nás sem zavedla jedna z vyhlídnutých kešek. Navíc jsme i předchozího dne zavítali na opuštěná místa a měli jsme chuť v tom pokračovat.

Opuštěné nedostavěné drahelické doky

Těžko dohledat, kdy se doky v Drahelicích začaly stavět, ale výstavba skončila v roce 1996. Mělo se jednat o opravnu lodí a na jejím nedokončení se zřejmě podílelo zejména to, jak příliš blízko se nachází obydlené oblasti (rodinné domky stojí hned vedle, ty nejbližší ani ne 100 metrů od areálu). Hlučné nýtování lodních van tak nepřicházelo v úvahu. Od té doby obrovská stavba chátrá. O 13 let později ji sice koupil nový majitel a měl s ní velké plány (turistické zázemí s restaurací a sportovištěm), ale i od jeho návrhů uběhne letos celé desetiletí a stále to nevypadá, že by se s ruinou mělo něco dít.

Doky v Nymburku jsou dnes bez omezení přístupné, kolem dokonce vede modrá turistická značka, nikde se nenacházejí žádné cedule se zákazem vstupu. Nutno říct, že to ale podle toho vevnitř vypadá, posuďte dle fotografií sami.

Pohled na doky z venku:

Hlavní hala doků:

Horní patro:

A ještě pohled na Labe a kovový žebřík k jeho hladině:


Věděli jste, že se tato opuštěná stavba nachází jen kousek od nymburského centra?
Znáte nějakou podobnou stavbu ve svém okolí, případně i dál?
A kam jste na novoroční výlet vyrazili vy?

 

Okomentovat