Osvětim

Osvětim

Komplex koncentračního tábora Osvětim tvoří tři tábory – kmenový, Březinka a Buna. Já jsem navštívila prostory prvních dvou. Konečně se tedy dostávám k popisu samotné Osvětimi dnes. Už se tu objevila zmínka o Pochodu živých, v rámci kterého jsem se na toto místo podívala a psala jsem i o zvěrstvěch, která se tam děla (část 1 a část 2).

Kmenový tábor

Většina z tamějších baráků slouží k expozici, každá země, jejíž občané ve zdejším táboře umírali, má svou. Takže jsem se s ostatními vydala na rychlý průzkum. (Kvůli oné akci bylo na prohlídku málo času…). Jeden barák je věnovaný specálně věcem, které se v táboře sbíraly a nacházely se tam i po osvobození. Vlasy už ale nehledejte. V jednom baráku zůstalo i původní zařízení. Má prohlídka začala plynovou komorou. 

Pochod živých směr Březinka

Potom už jsme se s davem (10 000 lidí to bylo) vydali k Březince. Ta je daleko větší, ale prakticky tam nic není. Většinu baráků rozebrali obyvatelé rozbombardované Varšavy po 2. světové válce. Stojí tam pouze jedna řada dřevěných a 2 řady kamenných „domů“, z nichž ty druhé jsou uzavřené, aby se vnitřek zachoval v původním stavu.

 

15 thoughts on “Osvětim

  1. do Osvětimi se chi jet podívat, stejně tak chci objet větčinu bývalých koncentráků..o tuhle tématiku se zabývám, četla jsem několik knih (dobrá je Továrna na smrt) a viděla dost filmů:)

     
  2. Továrnu na smrt mám právě rozečtenou a jinak se taky zajímám. Byla jsem třeba i v Mauthausenu :)

     
  3. Na ten pocit, co jsem měla,když jsem stála uprostřed plynové komory, nikdy nezapomenu. Tak živě jsem si představovala, jak tam ti nebožáci zarývají nehty do stěn (mimochodem, mělo by to tam být ještě vidět), že tenhle zážitek prostě už nikdy nevymažu z hlavy.

     
  4. Plynovou komorou jsme jen rychle proběhli, jak to bylo součásti výše zmíněné akce, byla tam spousta lidí, člověk na tyhle myšlenky ani neměl čas… proto tam chci znovu.

     
  5. Nic to s tebou nedela?? a co si prosim te čekala že tam najdeš? nechápu jak muže byt nekdo tak bezcitný!!!!!!!!!!!

     
    1. Jak může o někom, koho neznáte, neznáte jeho životní příběh, jen si přečtete pár řádků a uvidíte pár fotek z jeho cest, napsat, že je bezcitný?

       
  6. Myslím , že pokud tam člověk je osobně, že nemá chut ani si nic fotit. Je to zážitek na celý život. Ještě ted mi je z toho zle když si vzpomenu kolik lídí tam zahynulo..

     

Okomentovat