Památník operace Anthropoid a podchod poblíž

Památník operace Anthropoid

Památník či pomník operace Anthropoid se nachází v Praze v těsné blízkosti ulice V Holešovičkách v tzv. kobyliské zatáčce, přesně zde. V těchto místech došlo přesně před 78 lety (27. května 1942) k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V nedalekém podchodu najdete nástěnné malby připomínající tuto událost a v okolí pak ulice pojmenované po Gabčíkovi, Kubišovi a Valčíkovi.

Památník operace Anhtropoid

Tento památník byl odhalen na 67. výročí uskutečnění atentátu, tedy v roce 2008. My se na místo podívali poprvé o rok později (krátký článek tu), později jsme okolo poměrně často projížděli autem. Znovu jsem se sem vydala až loni při příležitosti pietní akce k 77. výročí.

Pomník vytvořili sochaři Moješčík, Šmeral a architekti Gulbis a Tůmová. Trojboký hranol měří 9 metrů a symbolizuje klín české vlajky. Na jeho vrcholu stojí 3 postavy – 2 výsadkáři a 1 civilista, dohromady znázorňující protinacistický odboj.

Podchod s malbami o kousek dál

O 200 metrů dál se nachází podchod pod ulicí Zenklova (u tramvajové zastávky Vychovatelna, přesně zde). Před rokem jsme tudy procházeli prakticky náhodou a s potěšením jsme zjistili, že je vyzdobený malbami na téma operace Anthropoid. Dohledala jsem, že měly vzniknout snad v první polovině roku 2018. V jakém stavu jsou dnes, nedokážu říct. Měla jsem v plánu se sem po roce zase podívat, ale vzhledem k aktuální situaci jsem to raději odložila na neurčito.


Navštívili jste památník operace Anthropoid a případně i zmíněný podchod poblíž?

 

5 thoughts on “Památník operace Anthropoid a podchod poblíž

  1. Památník neznám, ale úplnou náhodou, když jsem šel od Tančícího domu na Karlovo náměstí, jsem narazil na kostel, kde se Gabčík s Kubišem ukryli a tam mají celou expozici o atentátu.

     
  2. Toto je teď hodně aktuální, jakmile je to 80 let od atentáru. Byli jsme se tam tedy před týdnem také podívat, určitě to stojí za to, aby si člověk takové věci připomínal. A jak už jsme byli v Praze, tak jsme se šli podívat rovněž do židovského města .

     

Okomentovat