Památník operace Anthropoid a podchod poblíž

Památník či pomník operace Anthropoid se nachází v Praze v těsné blízkosti ulice V Holešovičkách v tzv. kobyliské zatáčce, přesně zde. V těchto místech došlo přesně před 78 lety (27. května 1942) k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V nedalekém podchodu najdete nástěnné malby připomínající tuto událost a v okolí pak ulice pojmenované po Gabčíkovi, Kubišovi a Valčíkovi.

Památník operace Anhtropoid

Tento památník byl odhalen na 67. výročí uskutečnění atentátu, tedy v roce 2008. My se na místo podívali poprvé o rok později (krátký článek tu), později jsme okolo poměrně často projížděli autem. Znovu jsem se sem vydala až loni při příležitosti pietní akce k 77. výročí.

Pomník vytvořili sochaři Moješčík, Šmeral a architekti Gulbis a Tůmová. Trojboký hranol měří 9 metrů a symbolizuje klín české vlajky. Na jeho vrcholu stojí 3 postavy – 2 výsadkáři a 1 civilista, dohromady znázorňující protinacistický odboj.

Podchod s malbami o kousek dál

O 200 metrů dál se nachází podchod pod ulicí Zenklova (u tramvajové zastávky Vychovatelna, přesně zde). Před rokem jsme tudy procházeli prakticky náhodou a s potěšením jsme zjistili, že je vyzdobený malbami na téma operace Anthropoid. Dohledala jsem, že měly vzniknout snad v první polovině roku 2018. V jakém stavu jsou dnes, nedokážu říct. Měla jsem v plánu se sem po roce zase podívat, ale vzhledem k aktuální situaci jsem to raději odložila na neurčito.


Navštívili jste památník operace Anthropoid a případně i zmíněný podchod poblíž?

You may also like