Zřícenina Frymburk a rozhledna Sendraž

Známým údolím Peklo u Nového Města nad Metují na zříceninu hradu Frymburk u Nového Hrádku a na rozhlednu Sendraž za ukázkovým západem slunce.

Našlapáno: cca 14 km
Stoupání: cca 530 m
Náročnost: střední
Okruh: částečný
Trasa: zde

Do Pekla u Nového Města nad Metují jsme zavítali po několika letech. Tehdy jsme navštívili známou vyhlídku Koníček. Nyní jsme se vydali údolím na zříceninu hradu Frymburk a poté na rozhlednu Sendraž, ze které jsme viděli ukázkový západ slunce.

Listopad přinesl konečně příjemné teploty pro vycházky do přírody, navíc cestu malebným údolím lemovaly pěkně podzimně vybarvené stromy. Šlapalo se nám tedy více než dobře a brzy jsme dorazili pod hrad.

Toto míso „zdobily“ bývalé i fungující továrny či co to bylo a je. Jedna se však hodila do mé galerie.

Frymburk

Po prvním stoupání toho dne jsme dorazili ke zřícenině, která se nachází v zoufalém stavu. Z „ohlodané“ zdi opadávají kameny a část věže se před dvěma lety zřítila. Hrad pochází ze 13. století, dobyt byl v roce 1425 a následně vypálen roku 1638 Švédy.

Z hradu jsme se po červené vrátili na 3 km vzdálené rozcestí, kde nás čekal výstup po zelené na druhý kopec toho dne. Cestu jsme si na jeho vrcholu zkrátili přes pastvinu o dobrý kilometr.

Sendraž

Rozhledna Sendraž byla naším dalším cílem. Současná kovová věž z roku 2007 stojí v nadmořské výšce 618 m. a nahradila původní dřevěnou stavbu, která zde byla vybudována na přelomu 19. a 20. století. Vyhlídková plošina se nachází zhruba v její polovině ve výšce 24 m.

Počasí zůstalo pěkné i navečer, takže se nám naskytl výhled na Krkonoše (ač v oparu), Stolové hory, Orlické hory, vodní nádrž Rozkoš a další široké okolí. Mlžný opar a kouř stoupající z komínů v údolí ve světle zapadajícího slunce krásně dotvářely podzimní atmosféru.

Do Pekla jsme se vraceli za tmy, jak už je nám vlastní :)

 

4 thoughts on “Zřícenina Frymburk a rozhledna Sendraž

    1. To je zvláštní, že to v někom evokuje léto, když je to foceno na začátku listopadu :D Ale jinak díky :)

       
  1. Další zajímavý tip na výlet, Frymburk vůbec neznám.
    Podvečerní fotky jsou fantastické, jednak mají skvělé světlo, jednak jsou to nádherné pohledy na podzimní krajinu.
    Říjen a začátek listopadu je v přírodě nejkrásnější, aspoň já to tak vidím.

     
    1. Říjen mi letos na focení unikl (už zase :(), nicméně začátek listopadu také stojí za to, to je pravda.

       

Okomentovat