Rozhledna Strážný vrch na Hřebečovském hřbetu

Rozhledna Strážný vrch na Hřebečovském hřbetu

Rozhledna Strážný vrch vznikla v roce 2010 a stojí na stejnojmenném kopci na Hřebečovském hřbetu (mezi Svitavami a Moravskou Třebovou). Vzhled rozhledny připomíná těžní věže a symbolizuje vyztužení hornických štol (jedná se o důlní oblast). Měří 17 metrů a je celoročně přístupná.

Našlapáno: cca 4,5 km
Stoupání: cca 90 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Na tuto rozhlednu jsem narazila naprostou náhodou při ježděním myší po mapě a hledání odpoledního výletu. Zaujala mě natolik, že jsem řekla, že tam musíme. Měli jsme to ten den nějakých 60 km daleko a přibrali jsme to s návštěvou Technického muzea v Mladějově, o kterém chystám článek.

Cesta k rozhledně není značená turistickými značkami a značení naučné stezky o místních dolech rovněž nepatří mezi ta, podle kterých byste se mohli bez obav řídit. Trasu jsme naštěstí měli předem dobře nastudovanou. Auto jsme nechali ve Vysokém Poli u Dětřichova a vydali se cestou k červené turistické značce, která kopíruje hřeben Hřebečského hřbetu. Kolmo jsme ji přešli a pokračovali až k široké cestě, po které právě prochází zmíněná naučná stezka (modrožluté značení). Vydali jsme se po ní vpravo, po 1,5 km jsme dorazili k rozhledně.

Za dobré viditelnosti jsou prý vidět Orlické hory, Kralický Sněžník, celé Podorlicko a severní část Boskovické brázdy. Inu, my toho moc neviděli, ale nevadí. Tuto rozhlednu jsem chtěla vidět zejména pro její zajímavý tvar, takže jsem byla spokojená :)

 

Okomentovat