Staroměstská radnice a věž

Staroměstská radnice - sklepy

Staroměstská radnice byla založena roku 1338, když Jan Lucemburský udělil staroměšťanům povolení. Jedná se o komplex více budov, které byly postupně propojovány do jednoho celku.


Jako první jsme prošli 1. patro (tuším), kde jsme se dozvěděli něco z historie a pak zamířili do sklepení. Cestou jsme prošli i jakousi výstavu fotek, na kterou sice nebylo moc času (neměli jsme ji v ceně), ale byl tam pěkný strop. Pak už jsme se dostali do sklepení, které ve skutečnosti vlastně sklepení není. Kdysi to byly domy v románském slohu, kterých byla po Praze spousta. Ty pak zmizely pod nánosem, na které se stavělo nové město a dnes jsou ještě k vidění jako sklepy některých starých domů na Starém Městě

Vestibul s gotickou klenbou byl v roce 1909 vyzdoben malbami Mikoláše Alše na téma Libušino proroctví a Hold Slovanstva městu Praze. Malby podle Alšových kartonů vypracoval malíř Jan Špilar.

Poté už byla na řadě věž. Jelikož jsem tam nikdy nebyla, celkem mě překvapil výtah. Šla jsem pěšky.

Výhled na město je za příznivých podmínek nejspíš pěkný. Ten den ale bylo chladno, na úzkém prostoru moc lidí (ve skupině nás samotných bylo 26 + k nám nepatřící cizinci) a dole na náměstí se odehrával koncert na pomoc Haiti, jehož účastníci mi po hudební stránce neříkali nic… Plánuju, že se tam vydám znova, až bude hezky.

 

4 thoughts on “Staroměstská radnice a věž

Okomentovat