Svatobor – středověký festival Vikingů a Slovanů

O víkendu 11. a 12. června 2011 se na kolbišti v obci Rosice u Brna konal již 6. ročník raně středověkého festivalu Svatobor, který představuje život, řemesla i válečnictví Slovanů, Vikingů a Varjagů, tedy dobu před 1000 lety. My jej navštívili letos poprvé a budou-li se konat další ročníky, určitě ne naposledy.

Směr Brno jsme vyrazili na nás poměrně brzy, cesta po D1 (která je mimochodem v příšerném stavu) celkem utekla a parkoviště v místě konání jsme zdárně díky šipkám také našli. Menší problém nastal potom, když jsme se vydali hledat ono kolbiště. Šipka ani jedna, tak jsme se drželi skupinky, která očividně na festival též mířila a jak jsme záhy zjistili, též nevěděla kudy tam. Teprve na kopci na zámku nás poslali dolů pod zámek a že jsme si pěkně zašli, jsme zjistili až při cestě nazpátek. Nu což, do tábora jsme došli ještě před zahájením.

Tábořiště představovalo život starých Vikingů a Slovanů, jak už bylo v úvodu zmíněno. Stany obývali dobově oblečení muži, ženy i malí caparti, kteří se věnovali různým řemeslům a taky si na ohni pekli a vařili oběd, což vzhledem k tomu, že jaksi stánek s jídlem prostě nepřijel, bylo víc než provokativní. Chybějící občerstvení (nápoje naštěstí k dispozici byly) však zůstalo po zbytek dne ale jen jediným (nutno podotknout že narozdíl od panujícího vedra poměrně bezvýznamným) negativem na celé akci.

Brzy po zahájení se začaly nacvičovat některé části programu a netrvalo dlouho, než přišla na řadu se svým vystoupením polská hudební skupina Percival. Jakožto milovníku středověkých nástrojů (s i bez elektrické kytary) se mi jejich hraní líbilo, ač mi přišlo poměrně krátké. Další části programu byl turnaj o nejlepšího bojovníka, kdy se jednotlivci bojující ve dvojicích snažili svého soupeře třikrát zasáhnout.

Následovala hra „bitva o most,“ kde proti sobě stály dvě skupiny válečníků, každá se snažila dostat přes tu druhou na druhou stranu.

Přednášky o zbraních jsme se bohůmžel nezůčastnili, protože ke stánku, kde probíhala, jsme se dostali pozdě a přes dav lidí neslyšeli ani slovo. Uchýlili jsme se tak do stínu a čekali na další vystoupení skupiny Percival, které bylo ještě lepší než to první :)

Na co jsem se těšila nejvíc byla samozřejmě bitva. Letošní příběh byl o falešném stříbru, které se stalo záminkou pro útok na dřevěné hradiště, které bylo v průběhu bitvy i naoko zapáleno. Nemohu nezmínit ještě závěr skvělé bitvy, kdy se vítězové seřadili do řady, na povel odhodili štíty a s řevem a se zbraní v ruce nečekaně zamířili přímo na naproti stojící nicnetušící a šokované  diváky :)

Výbornou akci jsme zakončili klábosením s Nefi, kterou jsme nečekaně potkali (věřím tomu, že pokud se někde příště sejdeme, už se to obejde bez těch sociofóbnich zábran :)

 

8 thoughts on “Svatobor – středověký festival Vikingů a Slovanů

  1. O Svatobore som už počula, ale akosi mi utiekol termín. Vyzerá to veľmi zaujímavo, možnože sa na budúci rok prídem pozrieť veď to nemám ďaleko. Inak pekný report :-)

     
  2. Jéé, moc pěkné fotky se vám povedly :) Já bych na tom Svatoboru klidně vydržela celou věčnost.. Původně jsme si chtěli vzít stan a spacáky a přespat do neděle, kdy měl festival pokračovat, ale nakonec jsme si mysleli, že bude špatné počasí a rozhodli se jet jen na chvíli (no stejně jsem se musela učit :( ).
    Jinak doufám, že kromě Krody se uvidíme taky na bitvě Rogar – starý přítel. Pokud netušíte o co se jedná, budu dávat (no, až mi skončí zkoušky, což nebude zas tak pozdě) na blog nějaké info. ;)

     
  3. Letície: je to perfektní akce, takže nebudeš litovat :)

    Nefi: nás vůbec nenapadlo, že se tam dá přespat, takže jsme o tom ani nepřemýšleli. O bitvě Rogar jsem neslyšela, takže už se na info těším :)

     
  4. Rád vidím, že festival získává pořád nové a nové návštěvníky. Je na něm vidět, že v Rosicích se zatím pořád ještě zabydluje, anebo to je možná jenom můj osobní pocit. Prostředí v Isarnu pro něho bylo – aspoň pro diváka – určitě „skutečnější“, dobovější a ještě víc příjemnější. Škoda. Letos tam navíc chyběl hudební doprovod bitvy z repráků, některý „top“ polský skupiny a taky v reportáži uvedená neexistence pořádných „barbarských hodů“, ale naštěstí už nebylo tak vražedný vedro jako minule. Svatobor ale byl, je a zůstane pro mě ta nej záležitost v roce. ( http://www.youtube.com/watch?v=1hSWVxXRg0E )

     
  5. „Krvoš“ – no jestli bylo minule větší vedro tak potěš, mně to stačilo už teď a dík za link na video.

    Elysia: co drátěný košile, ale to prošívané brnění… brr :D

     
  6. Zdravím, tento web se mi moc líbí, je moc hezky udělaný :).Našel jsem se na jedné fotce, kterou tu máte.Byla to úžasná bitva, a ano potvrzuji v té kroužkové košili mi bylo fakt děsné horko, ale ten adrenalin a požitek z boje se dá jen těžko vyvážit třeba i zlatem.Bylo to úžasné.Děkuji za publikaci :).Jsem rád, že se vám akce líbila :).

     
  7. Rogner: díky za reakci, požitek z boje věřím, že stojí za to, ale těžko soudit, když jsem to zažila jen jako divák, nicméně i tak se těším na další podobnou akci :)

     

Okomentovat