Thor (2011)

Bohové, kdo má tohle na svědomí?! Když se Američané pustí do zpracování dějin a mytologie dopadá to špatně. Tahle adaptace komixu (resp. i komix) není výjimkou a pro zachování duševního zdraví by se na ni neměl nikdo dívat. Jedná se o smělou konkurenci Kněžně Libuši (2009).

odkud: USA
ze kdy: 2011
délka: 110 min
verdikt: odpad!

I praktikovala jsem trochu masochismu a poté, co jsem (zcela výjimečně) tomuto filmu dala na čsfd odpad už po zhlédnutí traileru, jsem si řekla, že bych ho mohla přetrpět celý, abych věděla, co jsem to vlastně hodnotila. Pouštěla jsem si ho na 3x, v kuse to opravdu nešlo…

Čekáte příběh inspirovaný severskou mytologií? Zapomeňte, nemá s ní nic společného, tedy až na ta vykradená jména… Na první pohled člověka praští naleštěná plastová brnění, kýčovité kostýmy i kulisy a v neposlední řadě gumové Thórovo kladivo. Pak následuje šok. Jak může být bůh Heimdall (Ódinův syn stejně jako Thór) ztvárněn černochem?! Jak může být jeden z bojovníků Ásgardu Asiat?! Ty vole… Thór (a nejen on) je ztvárněn jako totální pitomec, který je poslán do Midgardu za trest, čirou náhodou spadne do USA, kde se ho snaží sbalit úplně vypatlaná astrofyzička. Může mi někdo vysvětlit, proč severský bůh mluví plynule anglicky? A když už jsme u těch nesmyslů, co to probohy udělali na konci Lokimu? Jak může bůh, který má svůj osud předurčený a během ragnaröku se má navzájem zabít s Heimdallem, spáchat sebevraždu?! Krom toho je to Ódinův pokrevní bratr, nikoli nevlastní bratr Thóra. A proč by měl Ódin přijít o oko v bitvě s obry, když jej obětoval za získání vědomosti u Mimiho studni vědění?! Argh… A mohli bychom pokračovat ještě dlouho. Vedle toho všeho jsem si té armády rohatých helem ani nevšimla.

Pokud pominu, že je to z hlediska mytologie úplná sračka, tak z hlediska chování postav a hlášek je to ještě větší hovadina. Hlavní postavy jsou chvíli rádoby chytráci, co se v každé druhé scéně jeví jako úplní idioti. „Cool“ hlášky, které mají pobavit, jsou trapné až na půdu (vskutku jsem se za celých těch nekonečných 110 minut nesmála ani jednou). Nemohu se ubránit dojmu, že dějovou linii vymýšlel žák max. 4. třídy. Ty přehnané triky a naleštěné prostředí to opravdu nezachrání. Tahle multikulturně pojatá a genderově vyvážená parodie na severskou mytologii je vážně k zeblití a nic jiného než hodnocení odpad! si vážně nezaslouží.

 

12 thoughts on “Thor (2011)

  1. No, některá zpracování můžou být myšlena jako zábavná. Ale je fakt, že i zábavná zpracování by měla mít nějakou logiku. Thora jsem zatím neviděla, i když ho mám naplanovaného zhlédnout. Tak nevím, asi to dám někdy před usnutím…

     
  2. Nebožka: dobře si udělala, já nemohla odolat :D
    Vendy: tohle asi neměl být ten případ, nebo vlastně kdoví…
    tričká: vskutku není o co stát

     
  3. Ahoj, rozbiehame projekt podobný Autorskému klubu a hľadáme kvalitné blogy a tvoj sa nám vidí ako prínosný pre túto komunitu bloggerov :) Ak by si mala záujem pridať sa, budeme rady, viac informácií máš v linku vo webe :)

     
  4. htěla jsem se na ten film, čistě jen tak pro zajímavost, podívat. díky tvé recenzi to opravdu něudělám :D

     
  5. Na tohle bych neměla chuť se podívat, ani kdybych nečetla tvůj článek. Američané si potrpí hlavně na efekt, nějaká historie je jim šuma fuk!

     
  6. Vim, ze uz je vlak v Bohumine, ale tak nejak oklikou jsem se k tomuhle proklikla a ackoliv se o severskou mytologii zajimam a mam ji rada, tento film me ani nehodou neurazi – neni to adaptace severske mytologie, nema to s ni zhola nic spolecneho. je to filmove ztvarneni komiksu a ten je mytologii pouze inspirovan, tudiz v nem muze byt cerny Heimdall atd. :) naopak si myslim, ze tento film nalaka par mladych amiku k tomu,aby se o sev. mytologii zacli trosku zajimat. a kdyz ne, tak aspon budou tusit, kdo ze to ten Tor byl.
    a k jeho barve vlasu – v mytologii je tusim popisovana jako barva zlata, takze mohl byt zrzek, ale i blondak. nebo taky neco mezi tim. :)

     

Okomentovat