Zřícenina hradu Týřov

Týřov

žlutá turistická značka Zřícenina hradu Týřov (německy Angerbach) je zřícenina jednoho z nejvýznamnějších hradů Českého království. Najdeme jej v blízkosti obce Skryje, ze které k němu vede jediná přístupová cesta po žluté (v leté je ještě možné břebrodit Berounku).

 Našlapáno: 3 km
Stoupání: cca 100 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne (tam a zpět)
Trasa: zde

Na Týřov jsme se vydali již téměř před rokem v rámci našeho poznávacího třídenního zimního výletu po horním toku Berounky.

Nejzajímavější je Týřov tím, že se jedná o kastel francouzského typu s mnoha obrannými věžemi. V době postavení (13. století) se jednalo ve střední Evropě o ojedinělý typ hradní stavby, který předběhl svou dobu. Zatímco v západní Evropě se jednalo o běžný typ, u nás se rozšířil až v 15. století.

První zmínka o Týřově pochází z roku 1249, kdy zde nechal král zajmout vzbouřeného syna Přemysla (Otakara II.) i s jeho stoupenci. Později se hrad dostal do rukou Viléma z Valdeka a byl zpět vykoupen Karlem IV. Husitské války přežil bez úhony, upadat začal až za potomků Jošta z Ensidle, sekretáře Jiřího z Poděbrad. Od roku 1575 se uvádí jako pustý.

 

6 thoughts on “Zřícenina hradu Týřov

  1. Týřov je krásná zřícenina, máš ji skvěle nafocenou a moc se mi líbí i pohled do údolí.
    Bezva jsou rozklikávací fotky.

     
  2. Dobrý den,chtěli bychom vyrazit na Krivoklatsko na 3 denni cundr,navstivit Tyrov a Skryjska jezirka,nevite jaka je zde moznost volneho spani v prirode?

     
    1. Zdravím, přímo v této oblasti jsme nespali, ale pěkné místo se tam jistě najde. NPR se nechází až u Týřova, okolo Skryjských jezírek jsou vesměs PP a PR, kde se smí bivakovat.

       
  3. Na Týřově věznil Vilém z Valdeka nejmocnějšího muže té doby (období vlády Jana Lucemburského), Jindřicha z Lipé. Tomuto období se říká Válka královen.

     

Okomentovat