Umělá zřícenina Libuše

Umělá zřícenina Libuše u Kačiny

Nedaleko zámku Kačina na Kutnohorsku se nachází malá umělá zřícenina zvaná Libuše (přesně ji najdete zde). Stejně se jmenuje i přilehlý les. Turistická trasa sem nevede, ale až na místo se dostanete bez větších problémů. Zaparkovat se dá při okraji lesa u silnice na Rohozec, pak to dá ke zřícenině sotva 120 metrů (nejprve od silnice rovně po širší cestě a na první křižovatce doleva po lesní pěšině).


Umělá zřícenina jako okrasa panství hraběte Chotka

Zříceninu, které se říká stejně jako okolnímu porostu, tedy Libuše, nechal vystavět hrabě Chotek v roce 1785. Inspiroval se u gotických staveb a měla sloužit jako okrasa jeho panství, kterou vrchnost používala během výprav na lov jako střílnu, případně jako zázemí pro pikniky. Nikdy se však nejednalo o plnohodnotnou stavbu, Libuše byla postavena rovnou jako napodobenina zříceniny.

My se k Libuši vypravili zcela neplánovaně při cestě z Mokošína domů. Kvůli uzavřené silnici z Přelouče na Kolín jsme si museli udělat zajížďku i do těchto míst a ke zřícenině nás navedla keška. Nutno dodat, že původ této stavby nás velmi zaujal a krátká procházka lesem se nám také líbila. Je to totiž dost pusté místo.


Je vám známa umělá zřícenina Libuše u Kačiny?
Znáte nějakou další zříceninu podobného původu?

Zdroje: Kutnohorský Deník

 

2 thoughts on “Umělá zřícenina Libuše

  1. Tato zřícenina je zříceninou v pravém slova smyslu, nehádal bych, že je umělá. Umělou zříceninou je Janův hrad ((Janohrad) v Lednicko-valtickém areálu, tomu však až na kousek naznačeného zboření zdi nic nechybí.

     
    1. Je pravdou, že je to zřícenina opravdu přesvědčivá. Kdoví, jak vlastně vypadala, když byla dostavěna. Na tu v Lednicko-valtickém areálu se také budeme muset jet podívat.

       

Okomentovat