Zámek Brtnice a zřícenina hradu Rokštejn

Zámek Brtnice se nachází ve stejnojmenné obci, z níž jsme se vydali na zříceninu hradu Rokštejn, a to PR Údolí Brtnice po modré. Do Brtnice jsme dojeli autobusem z Jihlavy a trasu jsme zakončili v Přímělkově, odkud jsme se vraceli vlakem opět do Jihlavy. Na Samotný Rokštejn můžete zvolit i výrazně kratší trasu právě z Přímělkova, Dolního Smrčného nebo Panské Lhoty.


Nějakou dobu jsem přemýšlela, zda publikovat 2 články – se zámkem a hradem zvlášť, ale nakonec jsem se rozhodla to spojit.

Délka trasy: cca 12,5 km
Stoupání: cca 90 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne
Mapa: zde

Výlety, kdy jsme zcela odkázáni na MHD, se nám moc neosvědčily. Raději volíme kombinaci dojet na místo autem, popojet někam autobusem/vlakem a vlastním tempem a beze stresu z toho, že nám to ujede, se vrátit k autu. Tak jsme ostatně vyrazili kdysi na náš 38km trek napříč  Hřebeny a relativně nedávno i na 20km cestu Posázavím s malým batoletem. :)

Zámek Brtnice

Renesanční zámek Brtnice vznikl na místě vrcholně gotického hradu, který zde postavil Zdeněk z Valdštejna v první polovině 15. století. Zbytky hradu jsou dodnes patrné na třetím nádvoří. Pánové z Brtnice měli na starost bezpečí v celém kraji, což vedlo i k postavení hradu Rokštejna. Jeho poloha však nepatřila k nejstrategičtějším a navíc došlo k rozporům mezi pány z Brtnice a posádkou z Rokštejna, o tom však až níže.

Rozsáhlé přestavby proběhly ve druhé polovině 16. století. Od bitvy na Bílé hoře držel zámek v majetku italský rod Collalto. Dalších úprav se zámek dočkal po požáru v polovině 18. století. Po zezstátnění v roce 1945 začala stavba chátrat, neboť se pro ni nenašlo využití. 

Zámek má tři nádvoří, z nichž právě to třetí je působivé zejména svými arkádami. Přesto však mám nutkání přidat slovo zřícenina i k tomu zámku v nadpisu a dle fotek jistě pochopíte proč. Brtnice je v dezolátním stavu.  Nicméně prochází rekonstrukcí a dnes již možná vypadá o něco lépe. Na fotkách je zachycen stav v roce 2015. Okolo zámku se rozprostírá malá zámecká zahrada. Vstup je zpoplatněn a my se tu tehdy byli podívat na výstavu o moru.

 

PR Údolí Brtnice

Sedmikilometrová trasa po modré podél říčky Brtnice vede prakticky po rovině (po směru toku). Na několika místech jsme procházeli přírodní rezervací. Kvůli vlaku jsme se však nemohli zdržovat tak dlouho, jak bych ráda. Pořídila jsem tu jen pár fotek a ani na kochání se krásnou krajinou nebylo dost času.

Zřícenina hradu Rokštejn

Hrad Rokštejn postavil v druhé polovině 13. století pravděpodobně Rutha z rodu Hrutoviců a pojmenoval jej Rutenštejn. První písemnou zmínku o hradu máme z roku 1289. V polovině 14. století se ho Rokštejna zmocnil moravský markrabě Jan Jindřich a měl mu pomoci hájit zájmy proti Jihlavě. V téže době byl také přestavěn a rozšířen a archeologické průzkumy uvádějí, že se jednalo o tzv.. dvojhrad.

Rokštejn zdědil Janův syn Jošt, který vedl majetkové spory s bratry. Hrad se tak dostal do držení jeho zadluženého bratra Prokopa, který jej předal hlavnímu věřiteli Hynkovi z Valdštejna. Hynek hrad rozšířil a koupil i mnohé vesnice v okolí. Zasadil se tak o majetkové zázemí svého rodu (resp. své linie) na další 2 století.

Za husitských válek Rokštejn vlastnil Zikmund z Valdštejna, který stál proti Jihlavě. Jihlavští vojáci proto hrad oblehli a pobořili. Valdštejnové proto přesídlili do Brtnice, Rokštejn však v jejich vlastnictví zůstal až do bitvy na Bílé hoře. V rámci pobělohorských konfiskací jej do držení spolu s Brtnicí dostali Collaltové.

Z hradu se toho zachovalo poměrně hodně a je volně přístupný. Prohlédnout si můžete zdi paláce horního hradu, dolního hradu, věž i pozůstatky předhradí.

Zřícenina hradu Přímělkov

Cestou ke kolejím a zastávce v Přímělkově jsme minuli studánku se zajímavým rozcestníkem. O kousek dál na kopci u trati se nachází ještě zřícenina hradu Přímělkov, z kterého toho však mnoho nezbylo.


Znáte zámek v Brtnici a zříceninu hradu Rokštejn?


Zdroje informací: hrady.cz | wiki

You may also like