Žďárské vrchy | Rybenské Perničky

Svratka >> Zkamenělý Zámek >> Rybenské Perničky >> Karlštejn >> Svratka

  • Vzdálenost: 16 km
  • Stoupání: 470 m
  • Okruh: ano
  • Náročnost: mírná
  • Typ cesty: zpevněná lesní, lesní
  • Vstup: volný
  • Parkování: v Pusté Rybné u autobusové zastávky

Jeden zapomenutý výlet z roku 2010 …

Než jsme tehdy odjeli z krásné krajiny Vysočiny zpátky do Prahy, neodpustili jsme si ještě poslední den jeden výšlap. Cestu ze Svratky jsme zvolili tu, kterou jsme se předchozího výletu vraceli. Na rozcestí jsem se vydali už po modré, kterou jsme tehdy opustili, a dál šlapali do kopce. Více méně jsem převýšení celého výletu zdolali v prvních třech kilometrech a dále už nás žádné výrazné stoupání nečekalo.

U Zkamenělého Zámku jsme se zdrželi docela dlouho. Mimoto, že jsme tam objevili žabku, kterou čekalo několika minutové pózování, jsou tamní skalní útvary velice hezké. Když už jsem se vydali směrem k dalšímu rozcestí, přišel očekávaný déšť. Netrval nijak dlouho, a výlet nám nezkazil, páč jsme měli pláštěnky (připadala jsem si v ní jak magor, ale byla užitečná :D). Během těch deseti minut už jsme měli dobrou čtvrtinu trasy z rozcestníku na Rybenské perničky za sebou.

Cesta k Rybenským perničkám uběhla celkem rychle a nepotkali jsme během ní ani nohu, což nás nemálo potěšilo :) První pohled na skalnatý útvar mi vzdáleně připomněl Starostu se starostovou z Adršpachu. Podobně jako na Zkamenělém zámku jsme i tam strávili dobrou půl hodinu. Do Pusté Rybné jsme nakonec nešli, i když jsme o tom přemýšleli, bylo to z kopce a nám se nelíbila představa, že bychom cestou zpátky šlapali do kopce ;)

Cesta na zámek Karlštejn byla totožná až k rozcestníku pod Zkamenělým zámkem a poté se netáhla déle než pár kilometrů (do mírného kopce). Zámek je zajímavý tím, že voda stékající z jedné strany střechy teče do Černého moře a z druhé strany do Severního moře.

Nu a poté už nás čekala jen cesta z kopce dolů do Svratky a krásný výhled, který vyfocen pořádně není, protože z té strany pražilo slunce a není nic moc.

 

10 thoughts on “Žďárské vrchy | Rybenské Perničky

  1. Hmm, když se tak dívám na ty krásné fotky, tak se začínám těšit až bude všechno zelené, už mi to chybí, teď v tomhle mezidobí je to až moc smutné – bez sněhu, ale i bez zeleně. A celkem mě překvapilo, že Karlštejn je zámek, hned jsem si říkala, jak by bylo možné spojit hrad Karlštejn s touhle oblastí. :D

     
  2. Skalní útvary jsou úžasné, Veroniko. Takový výšlap bych brala, ovšem kdybych měla aspoň o 10 let a 10 kilo míň. 3 km stoupání bych asi nezvládla a zpáteční cesta by pro mě byla ještě horší.
    Fotky máš skvělé, balvany, stromy, mech a kapradí, … krásná kombinace.

     
  3. To musel být pěknej výlet. Hned bych na nějakej podobnej šla. :) Vždycky mě bavily výlety. A nechápu lidi, co „musí“ na výlety do zahraničí. Ani jsem nevěděla, že je i zámek Karlštejn.

     
  4. Ten úplně první pařez, nebo spíš větev, mi asociuje Ronju, dceru loupežníka, a ten příběh, kdy ji ohrožovali šedíci nebo jak se ta verbež jmenovala. Tam sice lezla na nějaký kámen, ale vždycky jsem si to představovala asi takhle.

     
  5. Máš to moc hezky nafocený,jestli jsi to fotil TY,Vysočina je krásná…..můžu jen a jen závidět,pa

     
  6. Dobrý den,
    na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým největším internetovým knihkupectvím Megaknihy.cz. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu.
    Těším se na spolupráci,
    Pavlína Veselá

     
  7. Verunko, v Pusté Rybné a v lese na Perníčky jsem se byla podívat kdysi cestou z Poličky, protože se tatínek mé dcery v P.Rybné narodil a chtěla jsem to vidět.
    Zdravím Jiřina z N.

     
    1. Jé, Pustá Rybná je krásná obec v krásné krajině. My se tam rádi vracíme a už se těším, až se tam podíváme znovu.

       

Okomentovat