Zhlédnuto nedávno

Filmy, které jseme viděla v poslední době, chci k nim něco napsat, ale na samostatný článek to není. Začněme u těch lepších…

Jaro, léto, podzim, zima… a jaro (90%)

Jaro. Starý mnich vychovává malého chlapce jako svého nástupce.
Léto. Dospívající chlapec se zamiluje do dívky hledající v chrámu zdraví a odchází s ní pryč.
Podzim. Dospělý uprchlík hledá v chrámu skrýš před policií: zabil z lásky. Pod vedením svého mistra projde pokáním a pak se vydá do rukou spravedlnosti.
Zima. Muž se vrací, aby se znovu ujal svého poslání. Přijme pod střechu chrámu zoufalou mladou matku s dítětem, o které se po její smrti začne starat.
Jaro. Mnich vychovává svého nástupce

Filmová báseň o hledání sebe sama, zamyšlení nad tokem času i života v prostředí budhhistického chrámu uprostřed jezera v horách. Velice působivý snímek, příběh zdánlivě vzdálen vyspělé civilizaci a krásná příroda k tomu. A to taekwon-do na zamrzlém jezeře… Film by si zasloužil i celý článek jen pro sebe, ale nějak mě už teď nenapadá, co dál napsat.

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro

Osvícení (70%)

Vysoce hodnocené Osvícení dle námětu S. Kinga se mi sice líbilo, ale myslím, že by to šlo natočit i lépe. Příběh se vesměs držel své knižní předlohy. Zdlouhavý úvod se ve filmové podobě nekonal, Jack se během času opravdu postupně měnil. Působivé pak byly zejména scény, kdy malý Dany jezdí na šlapadle po hotelu. Chyběly mi ale má oblíbená zvířátka vystříhaná z keřů, místo nich se ve filmu objevuje bludiště (pravda, o mnoho lepší než to v HP – Ohnivý pohár).

Je to slušný horor, ale kniha je bezesporu lepší a dokáže navodit tíživější atmosféru.

Osvícení

Mlha (60% + 10% za závěr)

Mlha je výborný podklad pro horovou atmosféru, takže jsme byla zvědavá, co tento film přinese. Dočkala jsem se zklamání v podobě béčkové kraviny s obřími potvorami. Lidé zavření v supermarketu, zmanipulovaní prdlou ženskou, která mlhu dle bible považuje za konec světa, ještě beru. Obří mouchy, draky či co to bylo za okřídlence a mega chobotnice jsou špatný nápad. Moc krve a moc příšer je i v hororu na škodu. Dalo se to vymyslet daleko lépe a kdyby někdo jen odešel a oni ho později našli rozdrásaného o pár desítek metrů dál, bylo by to bývalo daleko působivější. Škoda škoda, celkový dojem z filmu výborný konec nezachrání…

Mlha

Vlčí bouda (60%)

Český horor z prostředí horské chaty, odehrávající se v zimě. Patra dospívajících se má zúčastnit lyžařského výcviku, ale první zádrhel se objeví hned po příjezdu, je tu jeden navíc. Vedoucí a dva instruktoři se zdají všem podivní a postupem se každý od ostatních oddaluje v tíživé situaci, která na samotě v zimě panuje.

Zajímavý námět, povedená hudba, mrazivé záběry kamery „jdoucí“ sněhem. Děsivé herecké výkony a moc okatě podaná nutnost přinést jakési morální poselství.

Vlčí bouda

Záhada Blair Witch (5%)

Nuda, nuda, nuda. Celý film se nic neděje, no dobře, kameramanka je hysterická z toho, že někdo přes noc naskládal před stan šutry a zmizelo pár lidí z jejich grupy. Fajn, ztratili jsme se v lese a dál? Nic. Roztřesená ruka kameramanky je nejspíš účel, konec je stupidní, celý film je prakticky o ničem, atmosféra nijaká. Dobré hodnocení si tento film drží jen díky té rozšířené fámě o tom, že ta děcka zmizela doopravdy. Jestli se u tohoto filmu někdo třese strachy, je mi ho líto.

Záhada Blair Witch

 

4 thoughts on “Zhlédnuto nedávno

  1. Jaro, léto, podzim, zima a zase jaro je dokonalý film. Řekl bych i jeden z nejkrásnějších.. Krásná ukázka toho v jak zkažené době žijeme a co z nás udělá moderní společnost.. Já ty mnichy naprosto obdivuji. Jejich schponosti, dovednosti, moudrost.. My jim nesaháme ani po paty.

     
  2. na jaro a osviceni se uz taky chystam dost dlouho, o tech mllze a vlci boude slysim poprvy a blair witch me nelaka i kdyz na me vsichni vzdycky ziraji, ze sem to este nevidela:D

     

Okomentovat