Zřícenina hradu Körse (Korzym)

Zřícenina hradu Körse

Zřícenina hradu Körse (původně hornolužickosrbsky Korzym) stojí na nevýrazném vrchu Schlossburg uprostřed obce Schirgiswalde-Kirschau (Šěrachow-Korzym), přibližně 12 km jižně od Budyšína a 12 km severně od Šluknova, přesně zde. U hradu se nachází Burgmuseum Kirschau, před nímž se dá zaparkovat, k hradu to pak dá sotva čtvrt kilometru.

Burg Körse nám byl doporučen jako výletní cíl na naší cestě domů právě z Budyšína (článek se chystá), kam jsme jeli objevovat lužickosrbskou kulturu.

Historie

Hradiště na kopci Schlossburg bylo založeno pravděpodobně v 10. století, kdy se sem rozšiřily srbské osady. Hradiště bylo pojmenováno Korzym – majetek Korz/Korze a mělo za úkol chránit místní obyvatele před útoky.  Ve 12. století začali okolí zabírat Němci, hradiště dobyli a v první polovině 13. století zde postavili hrad. V té době se jednalo o největší a nejsilnější hrad v Horní Lužici, což dokládá nejen kreslená rekonstrukce na jedné z tabulí, ale také fakt, že ač byl hrad v polovině 14. století dobyt a pobořen hned 2x, dochovalo se z něj poměrně dost. Hrad v době své největší slávy střežil tzv. Starou pražskou cestu či též Českou stezku (něm. Böhmischer Steig či Böhmweg) – významnou obchodní tepnu fungující od konce 9. století až do novověku. Spojovala Horní Lužici a Čechy, vedla z Budyšína, přes Sohland, Šluknov, Rumburk, Jiřetín pod Jedlovou, skalní hrad Sloup a Českou Lípu až do Prahy.  

Současnost

Z hradu se dochovala zeď dříve obklopující hradní nádvoří. Dodnes je dlouhá zhruba 100 metrů a vysoká až 3 metry a odhaduje se, že původně mohla mít 6 – 7 metrů. V nejvyšším místě zdi se dochovala část jedné z věží. Cestou od parkoviště ještě narazíte na kamenný oblouk brány v předhradí.

V muzeu si můžete prohlédnout nálezy z hradu, avšak bývá otevřeno pouze první sobotu v měsíci.


Znáte tento hrad nebo jeho okolí?


Zdroje informací: tabule u hradu | zřícenina Körse wiki (DE) | Česká stezka wiki (CZ)

 

4 thoughts on “Zřícenina hradu Körse (Korzym)

  1. Krásná zříceninka ! Moc se mi líbí, jak je objekt očištěn od náletových dřevin, které by zachovalé zbytky hradu nadále ničili. O něčem podobném se obdobným památkám u nás může jen zdát.

     
    1. I u nás se najdou pozůstatky hradů, o které je pečováno. Je ale pravda, že to vůbec není pravidlem.

       

Okomentovat