Do Pekla z Borové

Do Pekla u Nového Města nad Metují jsme se vydali hned po návštěvě Jiráskovy chaty. Tentokrát jsme okruh začali v Borové.

Našlapáno: cca 12 km
Stoupání: cca 400 m
Náročnost: mírná
Okruh: ano
Trasa: zde

Borová > U Borovského mostku > Holubí palouk
→ 3 km | ↑ 20 m | ↓ 210 m

Od obecního úřadu jsme se vydali po zelené. Kus cesty vede obcí, než se člověk dostane do lesa. Do něj jsme se vzhledem k peroucímu slunci opravdu těšili. Jakmile jsme se dostali do stínu a přítmí lesa, hned se nám šlapalo daleko příjemněji. Malý se nesl v šátku a snad ještě před rozcestím U Borovského mostku usnul.

Kus trasy jsme si vyzkoušeli chůzi naboso, takže jsem foťák uklidila do batohu (ruce jsem potřebovala na boty) a z nepochopitelného důvodu jsem ho už po zbytek cesty nevytáhla. Fotky tak máme pouze z první části výletu.

Holubí palouk > Údolí Olešenky
→ 2 km | ↑ 30 m | ↓ 100 m

Údolí Olešenky známe z naší minulé výpravy. Nyní bylo o poznání zelenější a veselejší. Určitě jsme tu nebyli naposledy, takže focení si užiju příště. :)

Údolí Olešenky > Pod Dubovicí > Borová
→ 7 km | ↑ 350 m | ↓ 90 m

Po pohodovém mírném klesání až k Olešence nás čekala druhá část cesty – stoupání zpět do Borové. Kromě části za rozcestníkem Pod Dubovicí, která stoupala opravdu strmě, se cesta táhla do mírného kopce a nepředstavovala žádný větší problém.

Právě v tom největším stoupání se malý probudil a brzo se začal velice hlasitě dožadovat krmení. Nu, nedalo se nic dělat, kojit se dá i v lese na zemi :) Toto neplánové (avšak očekávané) zdržení samozřejmě znamenalo, že jsme do cíle dorazili za tmy.

Vyrazit do Pekla z Borové byl dobrý nápad, jednou si to zopakujeme. :)


Znáte tuto oblast, případně Peklo jako takové?

You may also like