Svobodná hora a rozhledna Haniperk

rozhledna Haniperk

Relativně nová rozhledna Haniperk stojí na Svobodné hoře (640 m n. m.) u Vodňan. Vydat se k ní můžete jak z Bavorova, tak z Vodňanských Svobodných Hor, případně pak z Pražáku. My jako výchozí bod zvolili právě Vodňanské Svobodné Hory, v nichž najdete i parkoviště. Z něj je to na rozhledu zhruba dva kilometry pohodovým terénem. My si trasu následně prodloužili o část NS Stožice.

  • Vzdálenost: 6 km
  • Stoupání: 160 m
  • Okruh: částečný
  • Náročnost: žádná/mírná
  • Typ cesty: zpevněná
  • Vstup: volný
  • Parkování: parkoviště ve Vodňanských Svobodných Horách

První část trasy od parkoviště vede přes ves a i odtud se už nabízí zajímavé výhledy do krajiny.

Hned za vsí začíná les, který skvěle zakrývá i rozhlednu, takže do poslední chvíle není vidět.

Samotná rozhledna je však dostatečně vysoká, takže o kruhový výhled do kraje se člověk bát nemusí. Rozhledna Haniperk byla postavena v roce 2019 a vyhlídková plošina se nachází v 21 metrech. Dohlédnete z ní na šumavské hory (zejména Boubín a Bobík), Mařský vrch, Helfenburk u Bavorova, Písecko a vrch Jarník, Temelín, Vodňansko, Českobudějovicko, Kleť i Novohradské hory.

My jsme následně pokračovali po žluté na druhou stranu kolem Ďáblových kamenů směrem k Bavorovu, avšak jenom do prvního rozcestí, kde jsme se dále pustili po neznačené asfaltce, která nás dovedla na NS Stožice, a ta zase zpátky do Vodňanských Svobodných Hor. Musím říct, že jsem ráda, že jsme tudy šli, protože zejména výhled na Zábrdí opravdu stál za to. :)

Zdroje informací: cedule na rozhledně


Znáte tuto část jižních Čech?

 

7 thoughts on “Svobodná hora a rozhledna Haniperk

    1. To byla, ač já bych si těch kilometrů uměla představit klidně dvakrát či třikrát tolik. :)

       

Okomentovat