Blanský les | Kleť (1087 m n. m.)

Blanský les | Kleť (1087 m n. m.)

Kleť, nejvyšší vrchol Blanského lesa, který je součástí Šumavského podhůří, leží asi 5,5 km (vzdušnou čarou) severozápadně od Českého Krumlova a asi 18,5 km (opět vzdušnou čarou) od Českých Budějovic. Vede sem množství turistických tras, cyklotras i neznačených cest. My zvolili cestu po modré z Nového Dvora, kde se dá bez problémů i zaparkovat.

Kraj: Jihočeský
Okres: Český Krumlov

Vzdálenost: přes 13,5 km
Okruh: částečný
Stoupání: cca 460 m
Náročnost: mírná

Typ cesty: zpevněná, lesní, kamenitá
Parkování: u Nového Dvora v lese
Vstup: na trasu volný, na rozhlednu zpoplatněný

Okolnosti nás nedávno opět přivedly do jižních Čech a já využila volného času a hned první den vyrazila s malým na Kleť. Původně jsem ho chtěla trochu zlomyslně vést po zelené přímo pod lanovkou, nakonec jsme ale zvolili asi tu nejmírnější trasu, kterou si umím představit.

Pohodová cesta po modré

Dalo by se říct, že do kopce to bylo jen prvních 700 metrů, na nichž jsme si vyšlápli čtvrtinu celkového stoupání. Na chvíli jsme se zastavili na rozcestí U Modrého obrázku a dál pokračovali po modré, která stoupala už jen mírně.

Šlo se tedy více než pohodlně. V pátek dopoledne jsme tu ani nepotkávali moc dalších lidí, to až odpoledne na vrcholu u rozhledny. Postupně jsme minuli červenou i žlutou, pak i lanovku a zelenou a nedaleko rozcestí U tunelu jsme se připojili na další žlutou souběžnou s naučnou stezkou okolo přírodní rezervace.

Skalní věže nedaleko vrcholu

V závěrečném úseku nedaleko vysílače nás samozřejmě ihned zaujala mohutná skalní hradba ze světlého granulitu.

A na posledním půlkilometru toho bylo k vidění více. Kromě samotného vysílače a dalších drobných skalek se začaly objevovat i první výhledy do krajiny.

Josefova věž na Kleti – nejstarší kamenná rozhledna v Čechách

Rozhledna působí vedle vysílače celkem nenápadně. Na první pohled stará stavba se může chlubit tím, že se jedná o nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách. Ve dvacátých letech 19. století ji nechal postavit Josef Johann Nepomuk ze Schwarzenbergu, o sto let později přibyla i horská chata. Rozhledna měří 18 metrů a nabízí pohled na blízké i vzdálenější okolí, tedy Českobudějovicko, Českokrumlovsko a Třeboňsko, za dobrého počasí lze spatřit i Alpy. Nám výhled hatil opar.

Po červené a modré zpátky k autu

Na vrcholu Kleti se také nacházejí zajímavé sluneční hodiny (v danou denní dobu za daných světelných podmínek téměř nefotitelné) a množství balvanů a skalek. Ty lemují i cestu po červené směrem k observatoři, kterou jsme zvolili pro návrat.

Další cesta už ubíhala velice rychle, červenou jsme seběhli kopec a napojili jsme se zpět na modrou, kterou jsme mířili i sem. Cestu přes Granátník už jsme si ale odpustili a pokračovali zpátky k parkovišti. Okruh jsme se tedy udělali jen částečný, ale i tak považujeme výlet za vydařený. :)

Zdroj informací: klet.com


Navštívili jste někdy Kleť?
Kterou cestu jste zvolili?

 

7 thoughts on “Blanský les | Kleť (1087 m n. m.)

  1. Na Kleti už jsem byla. A byl to pro mě hrůzostrašný zážitek. Tehdy jsme zvolili tu cestu necestu, co vedla pod lanovkou. Bylo to strašné. Všude samý balvan. Kopec jako blázen. Člověk by si hnáty zlámal. Jediný světlý bod bylo to dobré jídlo v té horské chatě. Nejsem si ale jistá, jestli bych tudy chtěla každý den chodit do hospody. Zpátky jsme šli tou samou trasou a bylo to ještě horší. Ale je fakt, že někteří lidé to mají jako adrenalinový zážitek a jdou to několikrát do roka.

     
    1. Jo, přesně tuhle cestu jsem chtěla původně zvolit, ale když jsme ji protínali, byla jsem fakt ráda, že tudy nejdeme. ;)

       
  2. Na Kleť jsem minulý týden několikrát koukala z dálky během dovolené, ale přímo na něj jsem se ještě nedostala… Tak snad příště, podle tvých fotek se mám na co těšit :)

     

Okomentovat