Novohradské hory | Kraví hora (953 m)

Novohradské hory - Kraví hora

Kraví hora se nachází v Novohradských horách asi pět kilometrů jižně od Horní Stropnice a na jejím vrcholu stojí rozhledna. My se na ni vydali z Hojné Vody, kde se dá bez problémů zaparkovat hned na několika místech. Kromě rozhledny je určitě velkým lákadlem také skalní útvar Napoleonova hlava.

My sem vyrazili v rámci jedné z několika loňských výprav do jižních Čech. Ve stejné době jsme navštívili třeba i Kleť nebo rozhlednu Haniperk.

  • Vzdálenost: 2,5 km (resp. 3,5 km)
  • Stoupání: 140 m (resp. 160 m)
  • Okruh: ne, tam a zpět
  • Náročnost: mírná
  • Typ cesty: zpevněná, lesní, kamenitá, skalnatá
  • Vstup na rozhlednu: volný
  • Parkování: v Hojné Vodě (min. tři parkoviště)

Nejdřív na strom, potom na rozhlednu

Do Hojné Vody jsme vyrazili nejen za výše zmíněnými turistickým cíli, ale také pro jednu stromovou T5 keš. Nutno říct, že místo, kde jsme začali stoupat na jeden opravdu pěkně rostlý buk, bylo zajímavé samo o sobě. Po úspěšné akci jsme se rozhodli hodit věci zpátky do auta, ať je netaháme nahoru, proto ty údaje v závorkách.

Cesta na rozhlednu vede nejprve po zpevněném povrchu a následně lesní pěšinou. Je to slušný kopec, na půl kilometru nastoupáte 120 výškových metrů, ale jak jde člověk pěknou krajinou, nemá na nějakou námahu čas ani pomyslet. :)

Rozhledna Kraví hora

Rozhledna Kraví hora vznikla v roce 2001, kdy místní věž začala sloužit telekomunikačním účelům. Původně se jedná o vojenskou hlásku z roku 1988. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 32 metrů a nabízí výhled na okolní Novoradské hory (např. na Vysokou) a část Šumavy.

Skalní útvar Napoleonova hlava

Kousek dál po zelené, nedaleko samotného vrcholu Kraví hory, se nachází deset metrů vysoký žulový skalní útvar, který svým tvarem skutečně připomíná hlavu Napoleona Bonaparte z profilu.

Cesta sem už může být pro někoho náročnější, pěšina vede mezi skalkami a sem tam je potřeba nějakou překonat. Za mě to bylo příjemné zpestření celé jinak velmi zajímavé a zábavné procházky.

A hurá stejnou cestou dolů

Dolů jsme se vydali stejnou cestou jako nahoru, ale není problém si návštěvu Kraví hory naplánovat jako okruh.

To by byla jedna drobná odbočka od jinak právě publikovaného seriálu ze severních Čech. Další článek se do nich opět vrátí, a to konkrétně na Mostecko.


Zaujala vás Kraví hora v Novohradských horách?

A co Napoleonova hlava?

 

Okomentovat