Terčino údolí za deště (Stropnický vodopád, tvrz Cuknštejn)

Terčino údolí

Terčino údolí nebo též Terezino údolí se nachází přibližně 1 km jihozápadně od Nových Hradů. Jedná se o romantický krajinný park v údolí říčky Stropnice. Součástí upravené krajiny je také umělý Stropnický vodopád a okruh si můžete naplánovat i kolem pozdněgotické tvrze Cuknštejn.

  • Kraj: Jihočeský
  • Okres: České Budějovice
  • Vzdálenost: 6 km
  • Stoupání: 70 m
  • Okruh: z větší části
  • Náročnost: žádná
  • Typ cesty: asfaltka, zpevněná, pěšina
  • Vstup: volný
  • Parkování: placené u vstupu

Tak trochu šílený přesun a Terčino údolí bez lidí

Návštěvě Terčina údolí předcházel šílený přesun od Tachova. Předchozího dne jsme totiž výletovali okolo Přimdy, jenže počasí se zhoršilo, nám se nechtělo domů a podle předpovědi počasí se první místo, kde by pršet nemělo, nacházelo ve 220 km vzdálených Novohradských horách. Tak jsme večer popojeli. No, nevyšlo to. V Novohradkách pršelo taky, ale když už jsme tam byli, vydali jsme se do Terčina údolí, kam bychom za hezkého počasí kvůli davům lidí rozhodně nešli. Takhle jsme na parkovišti, které známe beznadějně plné, stáli skoro sami a v parku jsme potkali jen velice málo dalších turistů. :)

Zřícenina Modrého domu

Popravdě jsme vůbec netušili, co nás přesně v Terčině údolí čeká, jen nám tohle místo bylo z více stran doporučováno. A tak jsme byli tím upraveným, takřka zámeckým parkem dost překvapeni. Vystavěn byl v polovině 18. století na základě romantických představ, a to na popud hraběte Jana Nepomuka Buquoye, resp. jeho ženy hraběnky Terezie.

Charakter upravovaného zámeckého parku se trošku ztrácí za Tereziinými Lázničkami, a to přesně od zříceniny Modrého domu, který nevydržel nápor vody při povodni v 30. letech 20. století.

Stropnický vodopád a údolí říčky Stropnice

Vodopád na říčce Stropnici je umělý, byl vybudován na začátku 19. století.

Tvrz Cuknštejn

Dál proti proudu Stropnice jsme narazili na pozůstatky nedávné bouřky – zlámané a popadané větve, z nichž jedna srazila a rozbila naučnou ceduli. Projít se ale dalo bez problémů, takže jsme pokračovali k vodní nádrži Humenice, která vznikla před 40 lety, aby zabránila ničivým povodním.

O kousek dál se nachází pozdněgotická tvrz Cuknštejn. Vznikla v druhé polovině 15. století, dnes je v soukromých rukou, přístupná příležitostně po předchozí domluvě. Přilehlá vesnice zanikla pravděpodobně v době třicetileté války.

500letý dub a jiné zajímavé stromy

Vzhledem k charakteru upravovaného parku se v Terčině údolí najdou i cizokrajné stromy, například cypřiše nebo vejmutovky. Rostou tu ale i stromy starší než samotný park, např. jeden pěkný dub letní s obvodem kmene přes sedm metrů, jehož stáří se odhaduje na 500 let.


Navštívili jste Terčino údolí?


Roadtrip, co nedává smysl (2023)

Vyrazili jsme poznat Plzeňsko a Domažilicko, zejména Přimdu jsme chtěli vidět už léta. První zastávku jsme měli už na Rokycansku, poté v Plzni, ale z toho moc fotek nemám, takže začněme až v Bělé nad Radbuzou. Zmínit mohu ještě neúspěšný pokus navštivit muzeum Železné opony v Rozvadově, tím ale celá tahle tragikomická příhoda teprve začala.

Po úšpěšné návštěvě nejstaršího kamenného hradu u nás přišly očekávané deště, které měly podle předpovědí trvat několik dnů. Na běžnou turistiku nic moc (obzvlášť, když bychom pak měli s těmi mokrými věcmi spát v autě), ale domů se nám taky ještě nechtělo, tak jsme koukli, kde by následující den pršet s největší pravděpodobností nemělo. No nic moc, ale příznivěji to přece jenom vypadalo v Novohradských horách, kde jsme také měli (a pořád máme) ještě pár restíků.

Jo, tyto dvě oblasti od sebe dělí 220 km. A ano, i tam pršelo, ale více už v jednotlivých článcích.

 

Okomentovat