Rozhledna Mařský vrch

Rozhledna Mařský vrch

Mařský vrch se nachází 5 km (vzdušnou čarou) severovýchodně od Vimperka a na jeho vrcholu stojí malá rozhledna. Najdete zde také stejnojmennou přírodní rezervaci s kamenným mořem. Zaparkovat můžete zhruba 600 m pod vrcholem na neplaceném parkovišti a vyrazit tam po modré (jako my, vizte odkaz na trasu níže). Další možností je červená trasa ze Svaté Máří nebo z Brda a modrá trasa ze Štítkova nebo Lštění (obě modré vedou značnou část po silnici).

Volně přístupná rozhledna je zajímavá tím, že se jedná o prostou 12 m vysokou hranatou věž ze 30. let minulého století, kterou přistavěli k rotundě. Nízkou stavbu už před časem dorostly stromy, takže nečekejte výhledy do širého okolí, ale sotva dva průhledy skrz porost. Nám se však velmi líbilo místní balvanové moře, které má 150 m na délku a 40 m na šířku.  Vzniklo mrazovým zvětráváním ve čtvrtohorách.

Vzdálenost: cca 1,5 km
Celkové stoupání: cca 40 m
Náročnost: žádná
Trasa: zde
Okruh: ne – tam a zpět

Na Mařský vrch jsme se vydali cestou z dovolené na Šumavě v roce 2015. Na parkovišti jsme přespali a na rozhlednu vyrazili ráno. Pěkných světelných podmínek jsme se však přesto nedočkali.


Znáte Mařský vrch a celkově tuto oblast?

Co bychom měli příště v okolí navštívit?


Zdroj informací: wiki

 

7 thoughts on “Rozhledna Mařský vrch

  1. Verunko, my jsme byli před lety jen ve Sv.Maří a na Mařský vrch jsme nakonec nešli, zato jsme se stavili na pár fotek ve vsi Nahořany – pam.rezervace
    a několika dalších místech okolo, ve Čkyni synagoga, ve Volyni žid.hřbitov, ve Vimperku hradozámek, ale je to dlouho a nevím, v jaké stavu nyní jsou.
    Asi v rekonstrukci!
    Zajímavé místo tvrz Dobrš.
    Mám příbuzné ve Volyni a ve Vodňanech i Strakonicích a tak jsme tam jezdívali často.
    Bydlívali jsme buď na Kubově Huti a nebo v penzionu Elsyn Dvůr, nebo na Kvildě či na Modravě.
    Jiřina z N.

     
    1. Máme v těchto místech ještě co objevovat. Na Mařském vrchu jsme se octli prakticky náhodou. Jen škoda, že to tam máme tak daleko…
      S Kubovou Hutí mám spojenou jednu rodinnou dovolenou, která trvala přes 1 den, pak jsme se vraceli domů kvůli mé zlomené paži. :D Ale to už je dávno. :)

       
      1. Verunko, jestli máte rádi rozhledny, tak určitě vylezte na Libín a nebo na Boubín.Na ten jsme šli lesem ze zastávky ( vlakové ) Zátoň a z Boubína do ubytování v Kubově Huti. A bylo to dost výživné! Jiřina z N.

         
        1. Velmi rádi! Díky za tipy. Jakmile se někdy vydáme zase tímto směrem, budu na ně pamatovat. :)

           

Okomentovat