Besedické skály v zimě

Besedické skály v zimě

Když jsme posledně navštívili Besedické skály, panoval ten nejbarevnější podzim, teď jsme je chtěli vidět v zimě. Výpravu do Besedic jsme tentokrát zpunktovali tak nějak na poslední chvíli, jak je u nás dobrým zvykem. Vlastně jsem je vybrala jen proto, že malý vyslovil přání vypravit se právě do nějakých skal. Navíc u nás v placatém Polabí po ránu (dopoledne) sněžilo, ale tálo to a my dostali neodolatelnou chuť vyrazit nejen do skal, ale i za sněhem. Sice jsme vůbec neměli jistotu, že v okolí Turnova bude také sněžit, ale což. Nakonec jsme se dočkali i pěkné zimy, však se na to podívejte sami. :)

Tentokrát jsme parkovali přímo v Besedicích. Najdete tu placené parkoviště za 50 Kč na den (+ 10 Kč případná smska). Je ale poměrně malé, v sezóně bude nejspíš beznadějně plné. Minule jsme zaparkovali na parkovišti pod Suchými skálami, které je zdarma, a místa tam bylo dost, ale tentokrát jsme s sebou táhli krosnu se stromolezeckou výbavou a terén po naučné stezce do prudkého svahu se nám pod sněhovou pokrývkou nechtělo riskovat. Navíc jsme měli málo světla, protože jsme se samozřejmě vypravili dost pozdě…

Kraj: Liberecký
Okres: Jablonec nad Nisou

Vzdálenost: 3,5 km
Stoupání: cca 110 m
Náročnost: mírná
Okruh: ano

Typ cesty: pěšina mezi skalami + zpevněná
Vstup do skal: volný
Parkování: placené v Besedicích, neplacené pod Suchými skálami

Skalní bludiště Kalich

Vzali jsme to tentokrát opačným směrem, nejprve na skalní bludiště Kalich a následně na skalní bludiště Chléviště, vrch Sokol jsme vynechali. Sněhová pokrývka nás mile překvapila už cestou, ale při vstupu do lesa u Besedické vyhlídky jsme hned věděli, že jsme udělali dobře, že jsme vyrazili tak daleko (máme to tam přes 80 km).

Jakmile se objevily první skalní útvary, mohli jsme na nich oči nechat. V zimě jsou Besedické skály úplně jiné než na podzim, ale fascinující jsou stále.

Kolem památníku odboje a obětem 2. světové války jsme se dostali do části Kalicha, kde je potřeba v zimě fakt dávat pozor, kam člověk šlape. Skalní schody obalené ušlapaným sněhem totiž dost kloužou. Nakonec se ale nekonalo žádné drama, zvládnout se to dá i s dětmi. :)

Skalní bludiště Chléviště

Popošli jsme lesem k druhému skalnímu bludišti. Kromě zasněžených skalních útvarů se začaly častěji objevovat i rampouchy, místy zbarvené do rezava. Výhled do krajiny na jedné z posledních fotek je pořízen z oblíbené vyhlídky Kde domov můj.

My si po opuštění skal ještě vylezli na jeden blízký strom a poté už jsme za naprosté tmy zamířili po červené zpět k autu. Potvrdilo se mi, že Besedické skály jsou krásné v každém počasí. Příště se snad už vypravíme na ty protější – Suché. :)


Jak se vám líbí Besedické skály v zimě?
Navštívili jste je někdy?

 

4 thoughts on “Besedické skály v zimě

  1. Besedické skály znám a patří mezi moje oblíbené. Byl jsem tam ale pokaždé jen v létě, takže tento pohled je pro mě úplně nový. A nádherný !!!
    To placené parkoviště bývá v létě opravdu plné, ale měl jsem pokaždé štěstí a zaparkoval tam. Možná i proto, že jsem tam vyrážel brzy ráno.

     
    1. My tam byli předtím na podzim a též stojí za to. A díky za potvrzení mé domněnky o parkovišti. :)

       
  2. Skály jsou krásné. V zimě jsem v žádných skalách ještě nebyla. A nevím, jestli bych si tam v tuto zimní dobu troufla. Ale za ty fotky by to stálo se tam vypravit.

     
    1. Zrovna tyto skály jsou i v zimě bezpečné, jen je potřeba dávat pozor pod nohy. Zvládli jsme to i s pětiletým synem. :)

       

Okomentovat