Hadí sága – R. E. Feist

Hadí sága | Feis

Po Feistovi jsem sáhla zhruba pět let poté, co jsem poprvé četla sérii Imperium a podruhé v té době sérii Trhlinové války. Zpětně si říkám, že je škoda, že jsem přeskočila knihy, které chronologicky stojí mezi Trhlinovými válkami a Hadí ságou, nicméně Feist vždy to nejdůležitější vysvětluje. Svižnému tempu to však nijak neublížilo.

Fantasy literaturu jsem na nějaký čas více méně vypustila, takže jsem ráda, že jsem sáhla po osvědčeném autorovi. Je možné, že nějaký méně zkušený spisovatel by mě do děje tímto způsobem nevztáhl. Ostatně to, že jsem těch 8 knih zhltala za měsíc (některé díly i za dva dny), jasně dokazuje to, že si mě Hadí sága získala a já mám chuť se ve fantasy světech skrývat před realitou skoro takovou jako před lety.

Na úvod by to stačilo, jdeme se podívat na jednotlivé díly.

*

Následující text obsahuje několik málo nezbytných spoilerů.

*

Stín temné královny – Vrazi a Žoldáci (1. a 2. díl)

 

R. E. Feist - Hadí sága 1 - Stín temné královny - Vrazi

V prologu se dozvídáme o tom, že z celé rasy Saurů byla hrstka čítající sotva deset tisíc jedinců zachráněna před děsivým nepřítelem tak, že byla přestěhována na jinou planetu – pro fanoušky známou Midkemii, na které se bude celý další děj odehrávat.

V prvních kapitolách se seznamujeme s mladým kovářem Erikem, který se svým přítelem Rupem prchá ze své domoviny poté, co zavraždí baronova syna – Erikova nevlastního bratra. V Krondoru jsou chyceni a odsouzeni k trestu smrti.

Žel musím spoilerovat už zde, nicméně asi nebude velkým překvapením, že se oba přátelé i přes oprátku na krku dostanou do speciální jednotky, která po výcviku vyráží na vzdálený kontinent Novindus na průzkum, ze kterého se už nikdo z nich nemusí vrátit živý.

Výpravu vede kapitán Calis (syn Thomase), velitel Karmínových orlů – vojáků spadajících přímo pod vévodu z Krondoru, kterým teď není nikdo jiný než James (během trhlinových válek známý jako Jimmy Ručka). Prostě od úvodní ságy ještě neuplynulo tolik času, abychom se během těchto osmi knih nesetkávali s jednou známou postavou za druhou. A je to fajn.

Ze skupiny vojáků a odsouzenců na smrt se na dva měsíce plavby vzdáleném kontinentu stávají špehové a pro jeho obyvatele na první pohled žoldáci, kteří musí zjistit, jaké nebezpečí pro Království se tam připravuje. Mezitím se poznáváme s Mirandou, čarodějkou, která se všemi způsoby snaží najít Puga, který se najít nechce nechat. Průzkum pokračuje, pátrání po Pugovi také a my se dozvídáme, že hrozba, která na Novindu roste už desetiletí, je čím dál aktuálnější. To, co se v podzemí tohoto kontinentu skrývá, je děsivější, než co si kdo v Království vůbec domýšlel.

Úvodní dvě knihy rozsáhlé ságy jsou velice čtivé. Nové postavy jsou celkem sympatické už od začátku. Postavy známé z předchozích knih značně zestárly, mnohé z nich mají vlastní děti i vnoučata, která pojmenovali po jiných postavách, takže v tom je chvíli zmatek, než si člověk zvykne na Aruthu 2 a Jimmyho 2. Stín temné královny slibuje velké věci, které se mají v dalších knihách stát.

R. E. Feist - Hadí sága 2 - Stín temné královny - Žoldáci

Stín temné královny – Vrazi

vydáno: 2007 (česká verze)
stran: 288 (česká verze)
verdikt:

Stín temné královny – Žoldáci

vydáno: 1999 (česká verze)
stran: 240 (česká verze)
verdikt:

Škoda však vyzrazovat další děj. Jediné co k dalším knihám prozradím, bude to, co vyplývá více méně z jejich názvů.

Vzestup magnáta – Risk a Zisk (3. a 4. díl)

 

Vzestup magnáta se soustřeďuje na jednoho z bývalých odsouzenců na smrt, který se rozhodl zahodit možnou kariéru v armádě a vrhl se uskutečnit svůj dávný sen být nejbohatším mužem v Království. Zda toho dosáhne a jak do toho zasáhne vévoda James, si laskavě už přečtěte sami :)

Nutno podotknout, že tyto dvě knihy mě bavily o chlup méně, než první dvě. Více než hlavní dějová linie mě zajímaly příběhy ostatních postav. Na Novindus byla vyslána další výprava, ze které se opět má vrátit jen hrstka z ní a v Království se marně snaží najít Puga, aby jej požádali o pomoc. Nakor u toho nesmí chybět a značně Vzestupu magnáta přidává na čtivosti.

R. E. Feist - Hadí sága 3 - Vzestup magnáta - Risk R. E. Feist - Hadí sága 4 - Vzestup magnáta - ZiskVzestup magnáta – Risk

vydáno: 1999 (česká verze)
stran: 240 (česká verze)
verdikt:

Vzestup magnáta – Zisk

vydáno: 2008 (česká verze)
stran: 248 (česká verze)
verdikt:

 

Hněv krále démonů – Ústup a Boj (5. a 6. díl)

Do Království míří invaze z Novindu s jasným cílem – dosáhnout Kamene života v Sethanonu (kdo četl úvodní ságu, ví, o co se jedná). Předpokládané vylodění se uskuteční v Krondoru či jeho okolí a už od začátku hrozí, že město padne. Je tedy potřeba vymyslet pořádnou strategii na boj s cizí rasou a neskutečnou armádou žoldáků, kteří se plaví přes moře, a v jejím postupu k Sethanonu ji zdržet.

Pug a další mágové stojí proti hrozbě, která je lidem neviditelná – za celou věcí stojí démoni z jiného světa. Nezbývá jim tak nic jiného, než najít Macrose Černého, který je tou dobou na cestě, ze které se rozhodně vracet nechce. Krondor je více méně obětován a nemálo postav při tom přijde o život, armáda postupuje na východ tak, jak ji obrana dovoluje v naději, že připravovaný plán vyjde.

Tyto dvě knihy jsou zase naprosto výborné. Jeden děj střídá druhý děj, nechybí nějaké to překvapení a jistá dávka emotivních scén, které umí Feist dávkovat v rozumné míře. Znovu se setkáváme s Macrosem s nímž vyplouvají na povrch další jisté skutečnosti, které děj zajímavě vyšperkovaly. Pro mě jsou tyto díly rozhodně nejpovedenější z celé série.

R. E. Feist - Hadí sága 6 - Hněv krále démonů - BojR. E. Feist - Hadí sága 5 - Hněv krále démonů - ÚstupHněv krále démonů – Ústup

vydáno: 2010 (česká verze)
stran: 328 (česká verze)
verdikt:

Hněv krále démonů – Boj

vydáno: 2000 (česká verze)
stran: 316 (česká verze)
verdikt:

 

Střepy rozbité koruny – Chaos a Střet (7. a 8. díl)

Království je v troskách. Část přeživších nepřátel se rozhodne obsadit Krondor dříve, než se se armáda království a princ z Krondoru vydají jej znovu postavit z popela. Z další strany se nelehké situace Království snaží využít pro svůj prospěch jejich soused. Navíc se nedaleko místa konečných bojů usadili přeživší Saurové, kteří nemají kam jít a odejít ani nemají v plánu.

Vlastně je to po předchozím ději očekávaný vývoj. I tak ale Feist přichystal pár překvapení, takže stojí za to Hadí ságu dočíst až do konce. Obzvláště čitelný je výstup Puga a mladého prince Patricka a osud vnuků Jimmyho Ručky (pravnuků Puga). Po epilogu se pak můžete směle pustit do další ságy, která však na tu Hadí navazuje opravdu hodně volně, neboť se odehrává o 150 let později.

R. E. Feist - Hadí sága 7 - Střepy rozbité koruny - ChaosR. E. Feist - Hadí sága 8 - Střepy rozbité koruny - StřetStřepy rozbité koruny – Chaos

vydáno: 2000 (česká verze)
stran: 288 (česká verze)
verdikt:

Střepy rozbité koruny – Střet

vydáno: 2000 (česká verze)
stran: 290 (česká verze)
verdikt:

Hadí sága je zdařilé dílo, které mohu fanouškům fantasy a zejména těm, kteří od Feista již něco četli vřele doporučit. Jen si dávejte pozor na to, abyste se nepřefeistovali. Osm knih je dost a navazujete-li na jinou čtenou ságu, může se to lehko stát. Bez problémů se dá číst i samostatně, ale přesto doporučuji si před ní přečíst alespoň Trhlinové války, které jsou dobrým startem do Feistovy tvorby.

PS: Připravte si k ruce pár pomerančů, během četby na ně možná dostanete chuť.

 

Okomentovat