Hrad Zvíkov

hrad Zvíkov

Hrad Zvíkov jsme navštívili jako jedno z posledních míst v roce 2014. Nachází se nad soutokem Otavy a Vltavy a jedná o národní kulturní památku (od r. 1950).

Našlapáno: 1,5 km
Stoupání: cca 60 m
Náročnost: žádná
Okruh: ne (tam a zpět)
Trasa: zde

Hrad je známý a hojně navštěvovaný. Vzhledem k ročnímu období jsme ale měli štěstí a nepotkali jsme téměř nikoho. Do hradu se vstupuje Píseckou branou po mostě z 18. století. Areál hradu je rozsáhlý (od brány k vodě měří čtvrt kilometru). Hned několik míst slouží jako vyhlídka na soutok Otavy s Vltavou.

Místo, kde stojí Zvíkov, bylo osídleno zřejmě již době bronzové. Hrad dle pověsti založil kníže Nezamysl, jako středověké sídlo začal fungovat ve 12. století. Za Václava I. (13. stol) byl dostavěn palác a nádvoří a byly zesíleny hradby i strážní věže. Poté několikrát změnil majitele i mimo krále, což se správně stát královskému hradu nemělo. Za husitských válek se jej nepodařilo ani dobýt, ani poškodit. V 15. století došlo k renesanční přestavbě, dalšímu zesílení obrany a vybudování valu.

Roku 1615 se posádka hradu o 140 mužích ubránila útoku 4000 vojáků. Po Bílé Hoře vzdoroval dlouho obléhání a vzdal se jako jedno z posledních míst. V polovině 18. století došlo k velkému požáru, o osm desítek let později se zřítila část královského paláce kvůli váze obilí, které zde bylo uschováno. Následně hrad rychle chátral. Teprve v 2. polovině 19. století došlo k výrazným opravám.

Další tipy výlety v Jihočeském kraji najdete zde.

Zdroj informací: wikipedia


Znáte hrad Zvíkov?

 

6 thoughts on “Hrad Zvíkov

  1. Na hrady je nejlepší chodit mimo sezonu, kdy je tam míň lidí, zvlášť na ty hodně známé. My byli na Zvíkově kdysi dávno, to jsem ještě fotila na kinoflim.
    Tvoje fotky jsou skvělé, láká mě to na Zvíkov zajet. ;-)

     
      1. Jo, kdyby to tak šlo, Veroniko!
        Od Nového roku jsme jeden přes druhého nemocní a navíc mám na starosti mamku, od které se nemůžu skoro hnout.

         
        1. No to jsou tedy radosti :( Držím palce, ať se vás ty nemoci pustí a drží se vás už jen zdraví!

           

Okomentovat