Železniční most u Červené (nad Vltavou)

Železniční most u Červené nad Vltavou

Tento železniční most přes Vltavu (Orlík) se nachází u Červené, resp. mezi Červenou a Červeným Újezdcem na Písecku asi 10 km jihozápadně od Milevska a stejně daleko severovýchodně od Písku. Dostat se k němu můžete po červené turistické značce právě z obce Červená. Severozápadně od něj, na soutoku Otavy a Vltavy se také nachází oblíbený hrad Zvíkov (po vodě to je 10 km, po souši o něco méně).


Železniční most u Červené se v poslední době opakovaně objevoval v novinách, protože se řeší jeho horší technický stav a to, zda se jedná o památku. Hrozí tedy i to, že by byl zbourán. My máme mosty rádi, ty staré a zajímavé obzvláště, pokud by tedy mělo dojít k jeho nahrazení novou stavbou, chtěli jsme ho ještě vidět na vlastní oči. Až si prohlédnete fotky níže, možná pochopíte proč.

Je to památka? Není to památka?

Že by se mohlo jednat o technickou památku, napovídá jeho stáří – více než 130 let. K jeho otevření a uvedení do provozu došlo na konci roku 1889, a to po třech letech výstavby. Vyrobila ho Pražská mostárna pro nově vznikající železniční trať Tábor-Ražice.

Jako kulturní památka byl zapsán už v roce 1988, ale Ministerstvo kultury ČR před pěti lety rozhodlo, že se nejedná o platný zápis. Nyní se o zařazení jedná znovu, a to kvůli zachování původní, dnes již zastaralé konstrukce, která železniční dopravě nevyhovuje, ale mohla by i nadále sloužit jako stezka pro pěší (podrobnosti najdete třeba zde).

Most opravdu zblízka

Most u Červené měří 253 metrů a má dva pilíře, které nesou nýtovanou příhradovou mostovku. Nad údolím Vltavy se tyčil do výšky 68 metrů, ve své době se mohl pyšnit tím, že se jednalo o druhý nejvyšší most v celém Rakousku. Když se budovala vodní nádrž Orlík, oba pilíře byly zpevněny a celková výška mostu nad vodní hladinou je logicky o něco menší než ta původní. Při výstavbě přehrady na konci 50. let minulého století také došlo k zániku obce ležící přímo u mostu, a sice Červené nad Vltavou.

My se k mostu vydali nejen kvůli němu samotnému, ale i pro dvě kešky, které se v jeho blízkosti nacházejí. Ani o jedné z nich se nedá říct, že by jejich odlov byl pro každého, ale máme je obě. :) K té první jen dodám, že to byl životní zážitek. Pokud budete hledat nějakou snadnou třeba při rodinném výletě, tyhle to opravdu nejsou, ale můžeme doporučit nádraží v Červené.

Zdroje informací: wiki, pamatkovykatalog.cz,

 

4 thoughts on “Železniční most u Červené (nad Vltavou)

  1. Z toho mostu je přímo nádherný výhled na řeku a vůbec celou okolní krajinu. Byla by škoda ho jen tak zbourat. Možná by šel nějak zrekonstruovat. Ale obecně platí, že levnější je v dnešní době něco zničit a postavit nové, než to opravovat. No uvidíme, jak se na nejbližším úřadě rozhodnou…

     
  2. Panečku, to je ale stavba! Až se zase jednou budu motat po jižních Čechách, musím se na něj jít podívat, díky za tip! :)

     

Okomentovat