Kočičí skály a Kočičí hrad na Ostaši

Kočičí skály, Ostaš

Kočičí hrad a Kočičí skály najdete na úbočí stolové hory Ostaš, příbližně 4 km severně od Police nad Metují.  Zaparkovat se dá na parkovišti pod vrcholem.

Našlapáno: cca 2,5 km
Stoupání: cca 100 m
Náročnost: žádná / s dítětem v nosítku mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Na vrchol Ostaše jsme se vydali, když si syn ještě hověl v břiše, na Kočičí hrad nám tehdy už nezbyl čas. Teď jsme vyrazili i s malým.

Na oficiálním parkovišti se ještě nevybíralo parkovné, takže jsme auto nechali tam a přes chatovou osadu se vydali po červenozelené k rozcestníku Nad Slují Českých bratří (na tu nám pro změnu nezbyl čas tentokrát, takže se na Ostaš určitě ještě někdy podíváme). Od něj jsme pokračovali po zelené do PP Kočičí skály. Této oblasti se také říká Dolní Labyrint, Dolní Bludiště, či Dolní Ostaš.

Cesta ke Kočičímu hradu vede po vrstevnici s výhledem na skalní útvary v úbočí Ostaše. Na mnoho skal se dá bez problémů vylézt a rozhlédnout se po okolí, čehož jsme samozřejmě využívali.

O něco dál začíná být stezka zajímavější. Vede přímo skálami. Nechybí skalní schodiště, dřevěné schody/žebřík ani malý průlez, kde jsem syna musela z nosítka sundat a nechat ho projít samotného. To se mu přes počáteční nedůvěru nakonec líbilo při obou cestách :)

Jeden skalní objekt se mi obzvláště líbil – Useknutá hlava.

Cesta po zelené končí u mohutné skály zvané Kočičí hrad. Zde jsem syna vypustila a on se okamžitě bez jakékoli bázně vydal prozkoumávat okolí. V Kočičím hradu se nachází nejedna úzká skalní chodba, takové miniaturní bludiště.


Navštívili jste už Ostaš?

Pokud ne, plánujete se tam podívat?

Pokud ano, jak se vám tam líbilo?

 

Okomentovat