Kralický Sněžník | Slaměnka, Babuše, Sušina, Stříbrnická

Dolní Morava - Kralický Sněžník

Kralický Sněžník: Dolní Morava >> Slaměnka >> Babuše >> Podbělka >> Sušina >> Stříbrnická >> Ve Strži >> Dolní Morava

Okruh téměř stejný jako v roce 2013 (článek tu), tentokráte však s krosnou a se sněhem pod nohama. Náročnost tedy větší, než jsme očekávali, ale trénink musí být. :)

Našlapáno: 24,5 km
Stoupání: cca 1040 m
Náročnost: citelná
Okruh: ano
Trasa: zde

modrá turistická značkaDolní Morava > Pod selskými vrchy > Kolotoč > Slaměnka

→ 6 km | ↑ 520 m | ↓ 50 m

Začali jsme v Dolní Moravě. Stejně jako tehdy jsme nechápavě koukali na segwaye na parkovišti i na bobovou dráhu. K čemu jsou tyhle chujoviny, když se všude okolo tyčí hory?! Ale nač se rozčilovat, do kopce okolo oné dráhy jsme vyrazili s chutí, abychom měli tu šaškárnu kazící výhled do údolí co nejdříve z očí. Věděli jsme přesně, jaké stoupání nás v prvních kilometrech čeká, takže nebyl čas otálet.

Prudší úseky se však střídají s mírnějšími, takže trasa dopřává i odpočinku. I tak jsme si ale jeden náročnější úsek odpustili a vydali se delší, ale za to méně strmou cestou k chatě Slaměnka.

Nahoře na náš čekal šok v podobě měsíční krajiny, resp. nově nachystaného terénu pro sjezdovku. Zatímco minule jsme zde stoupali pěšinou mezi nízkými stromky, nyní jsme viděli široký pruh holé pláně. Nechápavě jsme na to koukali stejně jako na lidi, kteří jsou schopni nechat se nahoru vyvézt lanovkou, aby mohli bez námahy sejít dolů. Ach jo.

modrá turistická značkaSlaměnka > Pod Babuší

→ 1,5 km | ↑ 50 m | ↓ 20 m

Tento krátký nenáročný úsek nabízí úžasné výhledy.

zelená turistická značkaPod Babuší > Babuše lov. ch.

→ 1 km | ↑ 80 m | ↓ 0 m

Tento úsek jsem si oblíbila už minule. Jednou sem půjdu jenom fotit :) Trasu obzvláštnil sníh, kterého se nám cestou sem dostalo nepatrné minimum. Už dole u rozcestníku Pod Babuší nás však turisté jdoucí opačným směrem varovali, že nahoru ani nemáme chodit kvůli sněhové pokrývce a podmáčené půdě. O to víc jsme se tam těšili.

modrá turistická značka Babuše lov. ch. > Podbělka (1308 m.n.m.) > Sušina (1321 m.n.m.) > Stříbrnická s.

→ 5 km | ↑ 180 m | ↓ 200 m

Na hřebeni nás brzdily plochy sněhu, který se místy nepříjemně propadal pod nohama (občas i po koleno). Nejvyšší vrchol se zdál být pořád stejně daleko a času bylo vzhledem k pomalému postupu málo.

Vzhledem k tomu, že jsme začali celý výšlap neplánovaně pozdě, ani jsme na Kralický Sněžník nedošli. Západ slunce jsme sledovali cestou na Stříbrnickou.

červená turistická značkažlutá turistická značkaStříbrnická s. > Franciska – chata HS > Ve Strži > Dolní Morava

→ 10,5 km | ↑ 150 m | ↓ 710 m

Stejně jako minule jsme šli značnou část trasy po tmě. Už v tom máme nějakou praxi. :) Kromě chodidel z asfaltu nás ale bolela i ramena a záda z krosny. Na cestu nám svítil měsíc, takže hned po sestupu nejprudšího úseku schovaného v lese jsme se obešli bez baterky.

Přespání nahoře jsme sice tentokrát vyloučili, ale té představy se nevzdávám. Snad to vyjde příště. :) Kralický Sněžník mě k návštěvě láká každou chvíli, Dolní Morava však ani omylem. Příště vyrazíme odjinud.


Navštívili jste toto pohoří?

Co říkáte na vymoženosti v Dolní Moravě?

 

1 thought on “Kralický Sněžník | Slaměnka, Babuše, Sušina, Stříbrnická

Okomentovat