Svět okolo nás

Názory a postřehy ohledně aktuálního dění.

2014

Někdo to rád pálivé, aneb chilli je zdravé

Za posledních několik let (první článek o chilli z roku 2009 s nekompletní Scovilleho stupnicí najdete zde) se můj vztah k chilli zlepšil natolik, že jsem s chutí strčila do pusy i kousek sušené Morugy. Rezervy jsou však stále značné, pořád je kam se posouvat (na chilližrouta bych si vážně ještě netroufla). V tom nezdravějším slova smyslu je kapsaicin prostě návykový. Jakmile to přestane pálit,...

18. 8. 2014

2009

Někdo to rád pálivé

Martin má rád pálivé věci, obzvláště pak koření, díky kterému si uvaří pro mnohé nestravitelný guláš, pro další guláš naprosto bez chuti. Tak jsme pak koukali na Aukro a tam papričky Habanero. Nechtěla bych je jíst… Pálivost paprik či pepře způsobuje látka kapsaicin. Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který se váže na receptory buněk jazyka a tato vazba vyvolá stejné procesy, jako když se sliznice jazyka...

22. 9. 2009