Velké šance (Mosty u Jablunkova)

Hradiště Velké šance se nachází na jižním konci obce Mosty u Jablunkova při vedlejší cestě na Čadcu (nedaleko hraničního přechodu Šance, přesně zde). My jsme na něj narazili prakticky náhodou, když jsme hledali místo k zaparkování před cestou na blízké kamenné koule v Megoňkách.

Velké šance byly součástí Jablunkovských šancí a stála zde jejich hlavní pevnost. Jablunkovské šance přestavovaly pás opevnění proti Turkům v Jablunkovském průsmyku – podél slezské zemské hranice. První předpokládané opevnění v těchto místech se předpokládá již ve 14. století. S jistotou zde stálo v první třetině 16. století, kdy hrozil vpád tureckých vojsk. O století později je rozbořili Uhrové a vzápětí byly urychleně opraveny pro hrozící vpád švédských vojsk. V průběhu 17. století došlo opět k poškození, opravám a následně k prohlášení za zemskou pevnost se stálou posádkou. Útoky uherských povstalců se odtud odrážely jak v druhé polovině 17., tak začátkem 18. století. V první třetině téhož století zde vznikla pevnost s hvězdicovitým půdorysem, kasárnami a sklady. Valy a příkopy byly při té příležitosti zpevněny. 

Představu o půdorysu si můžete udělat z této fotky:

Velké Šance (Mosty u Jablunkova)
Velké Šance (Mosty u Jablunkova) | zdroj

Jak výše uvedená fotka napovídá, z pevnosti zbyly pouze terénní pozůstatky – valy a zbytky opevnění. Vzhledem k relativně nedávnému původu jsou však nepřehlédnutelné. Levá větší část vedle cesty slouží nyní jako pastvina, kam můžete dle cedulí na vlastní nebezpečí vstoupit. Na pravé polovině stojí branky fotbalového hřiště. Z různých míst celého prostranství se nabízí krásný výhled na okolní krajinu.


Zdroj informací: Wikipedia

 

2 thoughts on “Velké šance (Mosty u Jablunkova)

Okomentovat