Zřícenina hradu Jestřebí

Zřícenina hradu Jestřebí

Zřícenina skalního hradu Jestřebí se nachází ve stejnojmenné obci, která leží zhruba 9 km jihovýchodně od České Lípy a 6 km severozápadně od Doks, konkrétně zde.  Jestřebí stojí na návrší a je díky tomu velmi dobře viditelné z okolí. V okolí hradu se dá zaparkovat. Vede sem odbočka z červené turistické trasy, kterou můžete na jednu stranu sledovat přes Zahrádky až do České Lípy a na druhou stranu okolo Máchova jezera do Doks. 


Na zříceninu Jestřebí jsme vyrazili před rokem a půl po výšlapu na Bezděz. Měli jsme toho v plánu více, nicméně náš malý syn (tehdy sotva dvouletý) po zdolání toho kopce okamžitě usnul v autě. Muž už dříve na Jestřebí byl, syna jsme budit nechtěli a tak jsem se tam vydala sama na velmi rychlou prohlídku.

Krátce z historie hradu

Hrad pochází ze přelomu 14. a 15. století, o obci se písemné prameny zmiňují už o století dříve. Tento kraj vlastnili v té době pánové z Dubé. Během husitských válek bylo Jestřebí dobyto. Na konci 15. století se dostává do vlastnictví Vartenberků. V polovině 16. století se hrad označuje již jako pustý. Během 18. století lidé z okolí čerpali z pozůstatků materiál na své stavby, čímž narušili skalní bloky, které se začaly rozpadat. V první polovině 19. století proto musely být z podhradí odstraněny 3 domy, o pár let později došlo na romantické úpravy hradu.  Od konce 50. let 20. století je hrad chráněn jako kulturní památka České republiky. 

Současnost

Hrad se vzhledem ke své podstatě i turistické oblíbenosti postupně dále rozpadá. K zatím poslednímu většímu zřícení došlo v roce 2009. Horní část hradu je zajištěna kovovým zábradlím a vede tam 77 schodů. Nabízí výhled do okolí, zejména na blízký Bezděz. Vstup je volný a možný celoročně.


Zdroj informací: wiki

 

Okomentovat