Zřícenina kaple (Břístevská hůra)

zřícenina kaple Břístevská hůra

Ve stejný den, kdy jsme navštívili Polabské národopisné muzeum (skanzen Přerov nad Labem), jsme se vydali i na kopec Břístevská hůra, na jehož vrcholu se nachází zřícenina kaple.

Našlapáno: cca 2 km
Stoupání: cca 50 m
Náročnost: žádná / v jednom úseku mírná
Okruh: ne, tam a zpět
Trasa: zde

Břístevská hůra se nachází přímo u sjezdu na 18. km dálnice D11. Dostat se na ni můžete po žluté turistické značce ze Starého Vestce. Zaparkovat se v této obci dá bez problémů a cesta na nevysoký vrchol není nikterak náročná.

Zřícenina barokní kaple Povýšení sv. Kříže na vrcholu kopce Břístevská hůra pochází z roku 1714. Celkem 3x vyhořela po úderu blesku, a to v letech 1764, 1818 a 1878. Po tom posledním již nebyla obnovena.

Na vrcholu jsme nestrávili mnoho času, neboť jsme tam nebyli sami (my to sem přece jenom máme kousek, můžeme si sem zajet znovu ;)). Cestou si v kopci povšimněte stop po lidské činnosti – tady to vypadá na pozůstatky sadu.


Zříceninu jsme již jednou navštívili, konkrétně v zimě před 9 lety. Fotky z té doby jsou otřesné, text o ničem, nicméně článek najdete zde. ;)


Zdroj informací: wiki


Znáte tuto zříceninu a tento kopec?

Pokud jste ji navštívili, rušila vás dálnice pod ní?

 

2 thoughts on “Zřícenina kaple (Břístevská hůra)

  1. Pěkné místo i fotky :). A sluníčko a modrá obloha, to potěší zrovna dneska :). Venku máme ledovku, na ní padá ledová krupice, takže ochotně zůstávám v teple domova ;).
    A na tvoje fotky se krásně kouká, celkově máš moc pěkný web :).

     
    1. Jé, děkuji! :)
      U nás teď poprvé nasněžilo, ale nemrzne, takže z toho brzo bude ta odporná břečka :/

       

Okomentovat