Zřícenina kostela St.-Nikolai-Kirche (Budyšín)

Zřícenina kostela Budyšín

Zřícenina  kostela Sv. Mikuláše (Mikławska cyrkej / St.-Nikolai-Kirche) v Budyšíně (Bautzen) se nachází v historickém centru, přímo nad řekou Sprévou a nedaleko Ortenburgu, přesně zde. Z centra Budyšína se sem nejsnáze dostanete Mikulášskou branou.

Kulturní centrum Horní Lužice – Budyšín leží v Sasku, přibližně 80 km (po silnici) severozápadně od Liberce a přibližně 20 km severně od našich hranic. Tuto zříceninu jsme si prohlédli právě při našem okruhu historickým centrem Budyšína letos v lednu. Zaujala mě natolik, že jsme u ní strávili poměrně hodně času a hned jsem věděla, že si zaslouží vlastní článek.


Kostel sv. Mikuláše byl postaven v první polovině 15. století, kdy jeho kaple ještě před dokončením vyhořela a díky štědrým darům měšťanů byla obratem obnovena. Věže se kostel dočkal až na začátku 17. století. Krátce nato, konkrétně v roce 1620, byl kostel značně poškozen během obléhání města. V roce 1634 se rozhodlo o opravě Nikolaikriche. O 5 let později ale Švédové, kteří město tou dobou obléhali, využili dřevěný materiál určený k opravě kostela ke stavbě palisády a následně k rekonstrukci již nedošlo. Od té doby stavba chátrá, pouze v roce 1852 se kostel dočkal malé kaple, která funguje dodnes.

V ruinách dnes najdete hřbitov (Nikolaifriedhof), který bývá nazýván lužickým Slavínem – Lužičtí Srbové sem pohřbívají své významné osobnosti. Je zde pochován např. Filip Rězak – překladatel, který přeložil do horní lužické srbštiny Babičku od Boženy Němcové pod názvem Naša wowka a v roce 1920  vydal Němsko-serbski wšowědny slownik hornjolužiskeje rěče. Dále jsou zde k poslednímu odpočinku uloženi např. Michał Hórnik , Georg Wuschanski a Jan Bulank, kteří se také podíleli na národní kultuře. Zřícenina kostela (Budyšín):

Zřícenina kostela mi malinko připomněla mnohem monumentálnější ruiny kláštera Ojvín, který jsme navštívili před pár lety (shodou okolností při cestě právě do Budyšína).


Je vám známa tato zřícenina kostela či alespoň Budyšín jako takový?

Máte tip na nějakou další podobnou zříceninu nebo zajímavý hřbitov?

 

3 thoughts on “Zřícenina kostela St.-Nikolai-Kirche (Budyšín)

Okomentovat