1918 | 2018

1918 - 2018

100. výročí vzniku Československa

Asi všichni ví, že v letech 1914 až 1918 probíhala první světová válka a že v jejím závěru vznikla samostatná Československá republika a zároveň zaniklo Rakousko – Uhersko.

Mnoha lidem se vybaví Masaryk a naši legionáři, kteří se vraceli domů až několik let poté.

Cestovatelé si po celé ČR všímají prvoválečných pomníků, na kterých mnohdy stojí několik desítek jmen. Najdete je v každé druhé obci.

Pro náš národ měla ta první válka daleko horší následky než ta druhá, jen se o nich moc nemluví.

Udává se, že během 1. světové války padlo 300 000 mužů z českých zemí, část z nich se řadila mezi 5 000 padlých československých legionářů, kteří měli na vznik samostatného Československa velký, snad se nemusím bát říct i největší, podíl.

Když 1. válka skončila, Československo již krátce existovalo. Domů ke svým rodinám se však nevrátilo mnohdy několik generací mužů. Jinde se vraceli invalidní veteráni. Klesla sňatečnost a porodnost. V zemi panovala tíživá sociální situace z vyčerpaného hospodářství. Navíc v následujících letech se ani našim zemím nevyhnula pandemie španělské chřipky (udává se několik desítek tisíc obětí jen u nás). Po vzniku Československé republiky se ještě dlouhá léta řešily spory s Polskem a Maďarskem o některá území. Problémy nastaly i s Němci žijícími v pohraničí. Němci tvořili více než třetinu tehdejšího obyvatelstva nově vzniklé země a odmítali se smířit s tím, že jim budeme vládnout.

Vznik Československé republiky zaplatilo životem mnoho lidí a jejího vzniku si rovněž všichni hned neužívali v klidu, zdraví a blahobytu. My bychom se jim měli odvděčit alespoň tím, že si jejich oběť a činy budeme připomínat.

Československo 1918

O legionářích i dalších tématech týkajících se tohoto období chystám články, žel jsem je nestihla dokončit k dnešnímu dni. Rozhodla jsem se proto pouze pro tuto krátkou zprávu a doufám, že i vy jste si nějakým důstojným způsobem připomněli 100. výročí vzniku Československa.


Obrázek znaku československých legií jsem si vzala odsud.

 

4 thoughts on “1918 | 2018

  1. Krásně napsané. Především by obě světové války měli být poučením pro lidi, jako je Donald Trump nebo Vladimír Putin, aby se nikdy již nic takového nestalo.
    Prakticky v každé i menší obci bývá památník na padlé z první světové války. A to je dobře.

     
    1. Děkuji a poučení by si měli vzít všichni. Neznalost vlastní historie má na špatných volbách a úsudcích velký podíl.

       
  2. V sobotu jsem viděla na Václavském náměstí průvod lidí, kteří se hrdě k těmto tradicím hlásí od Sokola po další spolky tou dobou vzniklé a vznikající, v těch uniformách, krojích, na koních …no bylo to dojemné, až jsem cítila, že mám oči zalité / což o to, já jsem poslední dobou samozavlažovací /.
    Ale máš pravdu, vždy se hovoří více o té druhé, nikoliv o první, děkuji za připomenutí.

     

Okomentovat