Knihy za rok 2018 – ty výborné

výborné knihy

To nejlepší nakonec, aneb výborné knihy, které mohu jedině doporučit. I zde je to poměrně pestrý průřez různých žánrů. Sešly se tu soudobé detektivy, historické detektivky, literatura o druhém odboji, literatura o zvěrstvech komunismu v 50. letech, kniha plná rozhovorů, kniha o naivní holce, se co odstěhovala s muslimem do Bosny, a také třeba jedna kniha pro děti o válečných hrdinech.

Ty nejlepší –

Dominik Dán - Žiješ iba dvakrát


Žiješ iba dvakrát
Dominik Dán 

Hlavní zápletka v klasické kvalitně a čtivosti, na kterou jsem u Dána zvyklá. Co mě ale opravdu dostalo, byl ten syrový popis umírajícího, o kterého se v posledních dnech a hodinách starají rodinní příslušníci, které na podobnou zkušenost nemohla připravit ani ta léta strávená na kriminálce a psychiatrii. 


Dominik Dán - BásníkBásník
Dominik Dán

Čteno podruhé a teprve podruhé mi došlo, že tato kniha rovněž ty ostatní Dánovy v něčem převyšuje.

Směle bych ji doporučila jako první někomu, kdo se s tímto autorem chce seznámit.


Rozhovory s porodní bábouHovory s porodní bábou
Jana Doležalová, Ivana Königsmarková

Rozhovor s porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou, která vešla v širší známost v nezáviděníhodné mediální štvanici před pár lety. Její názory a praktiky se úplně neslučují s tím, co dneska hlásají mnozí porodníci. Tyto porodníky zase slepě poslouchají ženy, které přirozené těhotenství a přirozený porod považují za něco alternativního. Tak to ale není a Ivana o tom v této knížce mj. krásně povídá.

Nesouhlasím s ní ve všem a řekla bych, že někdo zcela přesvědčený o tom, že porodník má vždycky pravdu, s ní žel asi nebude souhlasit skoro v ničem. Na druhou stranu to ale některým třeba nabídne na věc úplně jiný pohled a v něčem své přesvědčení změní. Já jsem v každém případě pro možnost volby – ženy, které chtějí mít neasistované těhotenství, by tu možnost mít měly, stejně jako ženy, které chtějí chodit každý měsíc na ultrazvuk. Totéž platí pro místo porodu a dohled nad ním. 


Vondruška - Strážce boleslavského mystériaStrážce boleslavského mystéria
série Hříšní lidé Království českého
Vlastimil Vondruška

Tato kniha mě zatím od Vondrušky oslovila nejvíce. Příběh je značně zamotaný a tím pádem i výrazně napínavější než jeho ostatní romány. Může za to několik postav stejného jména a čtenář musí opravdu dávat pozor, o které z nich je zrovna řeč. 


Juraj Červenák - Ďábel v zrcadleĎábel v zrcadle
série Kapitán Stein a notár Barbarič
Juraj Červenák

Od Červenáka bych nečekala už nic méně kvalitního, takže naprostá spokojenost, ale na druhou stranu žádné překvapení. :) Tři hlavní postavy této série mne oslovily už v prvním díle, takže si vždy s chutí přečtu další příběh, ve kterém vystupují (z tohoto důvodu mě nějak zatím neoslovila kniha Vlk a dýka). Děj tohoto dílu se odehrává ve Vídni a je to čtivé a dobré jako vždy.


Tajemství Tří králůTajemství Tří králů
Petr Kettner, Ivan Milan Jedlička

Osudy této odbojové skupiny si ráda připomínám každou chvíli. Kniha Tajemství Tří králů popisuje jejich činnosti od začátku do konce. Kniha je poměrně útlá, přestože je v ní popsáno snad vše důležité, takže ji mohu doporučit všem, kteří toho o této skupině zatím nemají mnoho načteno.

A pokud se na písmenka necítíte, zkuste třeba povedený komiks Tři králové, který o nich vyšel zhruba před rokem. Tyto tři odbojáři patří k těm lidem, které by měl znát každý.


Muslimské pekloMuslimské peklo – Skutečný příběh české ženy a její dcerky
Iva Karlíková

90. léta. Mladá holka se v na brigádě v Německu zakouká do muslima a takřka bez přemýšlení se s ním stěhuje do Bosny, odkud pochází. Tím začíná její životní peklo. Příběh, který žel zažilo asi více holek a který vždycky začíná skoro stejně.

Čtivé a strašné. Pátou hvězdičku si to zasloužilo proto, že autorkou a hlavní hrdinkou celého příběhu je Češka, jinak je to pro mě kniha za 4 hvězdičky.


Cílek - Přejde vás smíchPřejde vás smích aneb prokletí moci
Roman Cílek 

Tohle je kniha, ze které mě ale loni mrazilo úplně nejvíc. Nejspíš se dočká i vlastního článku.

Politické procesy, jejich zákulisí, metody výslechů, výpovědi svědků, kteří se dožili revoluce (a dle všeho se jí dožít neměli), nepochopitelné rozsudky nad válečnými hrdiny a dalšími lidmi, kteří se prakticky ničeho nedopustili. Šílená doba.


Hana Bergmannová Klímová - Dobrodružství pana WellingtonaDobrodružství pana Wellingtona
Hana Bergmannová Klímová 

Příjemné překvapení a pro mě dlouhé měsíce očekávaná kniha. Kniha o válečných hrdinech pro děti – to jsme prostě museli mít doma hned, jak to vyšlo.

Více už v samostatném článku zde.


1984
George Orwell 

Tuto knihu asi nemusím představovat. Četla jsem ji už víckrát a bezesporu si těch 5 hvězdiček zaslouží.

 


Tak to by byly z mého pohledu výborné knihy. Uvidíme, co přinese příští rok. :)


Četli jste některou z těchto knih?

Jakou knihu přečtenou loni považujete za nejlepší? Doporučte! :)

 

2 thoughts on “Knihy za rok 2018 – ty výborné

Okomentovat