Kremnické vrchy | Kremnický štít a chata Hostinec

Kremnické vrchy - cestou na Kremnický štít

Kremnické vrchy patří mezi ta méně navštěvovaná pohoří na Slovensku a my se tenkrát vydali po žluté turistické značce směr Kremnický štít a Chata Hostinec. Kremnický štít se vypíná přímo nad Kremnicou, chatu Hostinec najdete přímo na hřebeni, který se táhne od Ihráče na jihu až k Velké Fatře na severu.


Na každoročně konané setkání s našimi přáteli a známými jsme se tentokrát nevydali z Králik jako obvykle, ale z Kremnice, do které to jednak máme blíž a také jsme chtěli vidět další část Kremnických vrchů. Auto jsme nechali u vlakové zastávky a odtamtud se napojili na žlutou.

Délka trasy: cca 14 km
Stoupání: cca 550 m
Náročnost: střední (kvůli vedru)
Okruh: ne – tam a zpět
Mapa: zde

Hned první část trasy je poměrně náročná, vede do prudkého kopce (na prvním kilometru nastoupáte 230 metrů výškových). Nicméně cesta vás krátce poté přivede na malebnou horskou louku rozprostírající se kousek od vrcholu Kremického štítu. Od louky nás čekalo už jen mírné stoupání (až na krátký prudší úsek kousek od chaty), další horská louka s výhledy na okolní hory, les, ticho a klid.

Liduprázdné hory

A to je přesně důvod, proč se sem tak rádi vracíme. Potkáte tu jen naprosté minimum jiných turistů. Podobně tomu bylo v Malých Karpatech. Kremnické vrchy jsou jednoduše ve stínu Velké Fatry a Nízkých Tater příliš obyčejné. Jen počítejte s tím, že pusto je i na chatě Hostinec. Funguje totiž k pronájmu, nikoli k občerstvení kolemjdoucích.

My jsme přespali již tradičně v lese, večer se toulali po okolí Velestúru a druhý den se vrátili stejnou cestou zpět. Tuto trasu jsme absolvovali v roce 2015, loni jsme vyrazili opět z Králik. Třeba se ale jednou vydáme zase z jiného směru. :)

A ještě zajímavost – cestou jsme zahlédli i pěkného modrého brouka – tesaříka alpského. :)


Znáte Kremnické vrchy a Kremnický štít?

A co třeba Velestúr nebo Zlatou Studňu?

 

2 thoughts on “Kremnické vrchy | Kremnický štít a chata Hostinec

  1. Do Kremnice jsme několikrát jeli s rodiči na dovolenou, to už je panečku takových 15 let zpátky :D Ale na ty krásný kopečky kolem města si pamatuju doteď… Díky za hezkou foto připomínku :)

     

Okomentovat