Národní přírodní rezervace Soos

Národní přírodní rezervace Soos

Národní přírodní rezervace Soos se nám připletla do cesty po pokoření nejzápadnějšího bodu ČR. Prostě jsme mrkli do mapy, co budeme před návratem domů dělat, a zrak nám nejdříve padl na rozhlednu Háj u Aše a následně právě na Soos. Nutno hned na úvod zmínit, že jsme zvolili opravdu dobře.

Národní přírodní rezervace Soos se nachází přibližně 5 km severovýchodně od Františkových lázní. Vstup je zpoplatněný a je třeba se řídit aktuální otevírací dobou. Zaparkovat můžete přímo u vchodu v Hájku, případně se nedaleko nachází železniční stanice Nový Drahov. Samotný okruh rezervací neměří ani dva kilometry, takže jej levou zadní zvládnou i malé děti.

  • Vzdálenost: 2 km
  • Stoupání: 0 m
  • Okruh: ano
  • Náročnost: žádná
  • Typ cesty: chodníčky + zpevněná
  • Vstup: zpoplatněný
  • Parkování: přímo u NPR Soos

Národní přírodní rezervace Soos – prameny, mofety, rašelina

Název Soos kupodivu není zkratkou, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale původ má pravděpodobně v němčině. Buď se jedná o složeninu slov Satz (sedlina) a Moos (mech) nebo nářeční výraz pro močál.

Území nacházející se v nadmořské výšce 430 – 440 metrů je chráněno od roku 1964 a v současné době zaujímá rozlohu 268 hektarů. Předmětem ochrany jsou zejména lesní ekosystémy, slatiniště, oligotrofní jezírka a mofety. Najdete zde i dva vydatné minerální prameny – Císařský a Věra. Právě okolí Císařského se objevovalo v návrzích na ochranu území skoro o 90 let dříve. Na místě totiž již od 18. století probíhala těžba nerostných surovin a pramen platil za léčivý. Krom toho na chráněném území žije i řada chráněných živočichů a roste tu řada významných rostlin.

Soos na podzim

Nám se poštěstilo se do Soosu podívat za krásného podzimního dne, navíc nedlouho před západem slunce, takže celá rezervace hýřila barvami. Chodníčky přes bahnitý terén, pro nás netradiční krajina, podivné vůně a bublající tůňky, to všechno v měkkém světle a podzimních barvách, to prostě stálo za to, však se na to podívejte sami. :)


Hurá na nejzápadnější místo ČR

V rámci tohoto roadtripu jsme mj. navštívili a viděli následující:


Co vy a národní přírodní rezervace Soos?

Líbí se vám? Navštivili jste ji? Chystáte se tam?


Zdroje informací: Wiki a infocedule na místě

 

3 thoughts on “Národní přírodní rezervace Soos

  1. Soos mám už pěkně dlouho na seznamu… moc se mi všechna tahle rašeliniště a bažiny líbí, je to takový zvláštní, ale krásný krajinný prvek… Moc hezké fotky, takhle na podzim to tam vypadá parádně :)

     

Okomentovat