Rozhledna Bramberk

Rozhledna Bramberk

Rozhledna Bramberk stojí spolu se stejnojmennou turistickou chatou přibližně 2 km (vzdušnou čarou) severozápadně od Lučan nad Nisou a 10 km (taktéž vzdušnou čarou) východně od Liberce, konkrétně zde. Autem se sem dá dostat nejsnáze z Horního Maxova a dá se zde zaparkovat. K rozhledně vede několik turistických tras – zelená z Horního Maxova a Jablonce nad Nisou, červená z Lučan nad Nisou a modrá z Jablonce nad Nisou a Smržovky.

Vstup na rozhlednu je placený a otevřeno je pouze o víkendech (o letních prázdninách po celý týden).


Kamenná rozhledna Bramberk byla postavena v roce 1912 místo původní dřevěné rozhledny z roku 1892. Od roku 2015 patří mezi kulturní památky České republiky. Měří 21 m, vyhlídkový ochoz se nachází v 18,5 m. Na něj si vyšlápnete 96 schodů a naskytne se vám z ní kruhový výhled na Jizerské hory a Krkonoše.

My se však mohli pokochat pouze její podobou, protože jsme ji zastihli zavřenou. Hledali jsme ten den místo, odkud by se dalo pozorovat odpařování po dešti. Po tomto neúspěchu jsme za tímto pěkným přírodním jevem vyrazili na nedalekou rozhlednu Slovanka, která je přístupná non-stop.


Znáte tuto rozhlednu?

Máte rádi staré (či nové) kamenné rozhledny?

Co byste doporučili dále v okolí Bramberka?


Zdroj informací: bramberk.cz

 

2 thoughts on “Rozhledna Bramberk

  1. My jsme časem obrazili všechny rozhledny na Liberecku ( a jinde ). Ale asi nejčastěji jsme šli na Černou Studnici nebo Kopaninu a Štěpánku
    Těší mne, že i jiní chodí po kopcích. Je to ale krása, když se povede počasí a je daleký výhled. Jiřina z N.

     
    1. Já bych se ráda na Liberecko a do Jizerek zase po čase podívala a vyrazila na další rozhledny. Tyhle tři jsme třeba vůbec nestihli, tak ať to napravíme. ;)
      Též mě to těší, ač vyhledáváme většinou místa, kde mnoho lidí nepotkáme. ;)

       

Okomentovat