Vyhlídková věž Bělá nad Radbuzou

Vyhlídková věž Bělá nad Radbuzou

Vyhlídková věž / malá rozhledna Bělá nad Radbuzou se nachází na severním okraji obce a nabízí pěkný výhled do okolí, zejména na Český les. Zaparkovat se dá na dohled od ní u vysílače, případně dole ve městě.

My jsme na ni narazili náhodou, když jsme hledali místo k přespání na našem výletě na Přimdu a nutno říct, že to vůbec nebyl špatný nápad se tu zastavit. :)

  • Vzdálenost: 0,4 km
  • Stoupání: –
  • Okruh: ne, tam a zpět
  • Náročnost: žádná
  • Typ cesty: louka
  • Vstup: volný
  • Parkování: u vysilače na dohled od vyhlídkové věže

Vyhlídka Bělá nad Radbuzou

Pětimetrová zastřešená vyhlídková věž byla na vršku Pohořelci otevřena v roce 2014. Prohlédnout si z ní můžete jednak blízké okolí včetně města, ale také již zmíněný Český les a jeho nejvyšší horu Čerchov (1042 m n. m.). Dále je možné zahlédnout šumavské vrcholy Špičák, Ostrý a Velký Javor.


Roadtrip, co nedává smysl (2023)

Vyrazili jsme poznat Plzeňsko a Domažilicko, zejména Přimdu jsme chtěli vidět už léta. První zastávku jsme měli už na Rokycansku, poté v Plzni, ale z toho moc fotek nemám, takže začněme až v Bělé nad Radbuzou. Zmínit mohu ještě neúspěšný pokus navštivit muzeum Železné opony v Rozvadově, tím ale celá tahle tragikomická příhoda teprve začala.

Po úšpěšné návštěvě nejstaršího kamenného hradu u nás přišly očekávané deště, které měly podle předpovědí trvat několik dnů. Na běžnou turistiku nic moc (obzvlášť, když bychom pak měli s těmi mokrými věcmi spát v autě), ale domů se nám taky ještě nechtělo, tak jsme koukli, kde by následující den pršet s největší pravděpodobností nemělo. No nic moc, ale příznivěji to přece jenom vypadalo v Novohradských horách, kde jsme také měli (a pořád máme) ještě pár restíků.

Jo, tyto dvě oblasti od sebe dělí 220 km. A ano, i tam pršelo, ale více už v jednotlivých článcích.

 

Okomentovat