Kamenný stůl na Stařechově u Ratají nad Sázavou

Kamenný stůl na Stařechově u Ratají nad Sázavou

Na kopci Stařechov u Ratají nad Sázavou se nachází zajímavý objekt – kamenný stůl, stojí tam už skoro 120 let. V této části Posázaví jsme už celkem dlouho nebyli, takže jsme si naplánovali delší odpolední procházku právě na tento kopec.

Rataje nad Sázavou jsme navštívili naposledy v roce 2018, kdy jsme z nich zamířili přes Talmberk a Sázavu do Stříbrné Skalice. Chtěli jsme si tehdy prohlédnout místa, která známe z naší oblíbené hry Kingdom Come: Deliverance. Od toho už uběhla nějaká doba a nutno říct, že už se nemůžeme dočkat českého dabingu, který KCD vážně chyběl. ;) Ale zpět k tomuto výletu.

Vzdálenost: 10 km
Stoupání: cca 200 m
Náročnost: mírná
Okruh: ano
Trasa: zde

Užovka a vykácený les

Zaparkovali jsme v Ratajích na náměstí. Podobně jako posledně nás zarazilo, jak je tohle město ve svém centru liduprázdné. V části mezi Pirkštejnem a zámkem jsme nepotkali ani živáčka a pokud nepočítám jedny pejskaře, tak jsme vlastně za celé odpoledne nepotkali vůbec nikoho.

Z města jsme vyrazili Podveckou ulicí a u trati se vydali podél potoka. Přímo na cestě jsme tam potkali užovku. Vzhledem k tomu, že mám ráda plazy všeho druhu, mám z tohoto setkání vážně radost. :)

Z výběru trasy jsme ale už tak nadšeni nebyli. Po překonání železniční trati nás čekalo 2,5 km po lesnické cestě podél částečně vytěženého lesa. Později jsme uhnuli do kopce po menší pěšině, která se v jednu chvíli zcela ztratila. Prodírali jsme se tak skrz poměrně hustý porost asi půl kilometru, než jsme ji zase konečně objevili. Dál ale vedla zase vyrubaným lesem, a to prakticky až k bezejmennému vrcholu poblíž Stařechova.

Kamenný stůl na Stařechově

Cesta dál na Stařechov (472 m n. m.) ale byla naopak velice příjemná a kamenný stůl jsme spatřili už z dálky při stoupání do mírného kopce. Tvoří jej čtyři vztyčené kameny a na nich položená kamenná deska. Stůl vznikl při sjezdu České lesnické jednoty v roce 1905.

Nejkratší cesta (cca 1,5 km) sem vede z Ježovic, určitě nemusíte absolvovat celé naše desetikilometrové kolečko. :)

Přes Kovářku zpátky do Ratají

Zpáteční cestu jsme zvolili přes vrch Kovářka (451 m n. m.). S pomalu zapadajícím slunkem už krajina dostávala veselejší barvy, a to i přesto, že skrze mraky vysvitlo jen na chvíli.

Cesta vedla už jen z kopce a za tratí jsme se do města vydali mírnou oklikou opět podél potoka. Chtěli jsme si totiž ještě užít výhled na Pirkštejn a celé panorama města tyčícího se na ostrohu nad údolím.


Znáte tuto část Posázaví?
A co ten kamenný stůl na Stařechově?
Znáte podobnou stavbu někde jinde?

 

4 thoughts on “Kamenný stůl na Stařechově u Ratají nad Sázavou

  1. Zdravím putovníky, ráda jsem si přečetla o zajímavém útvaru, o kterém jsem dodnes nic nevěděla. Děkuji a přeji vám další zajímavé výlety za přírodními útvary, které vytvořili lidé ☺

     
  2. Vůbec jsem netušila, že máme v ČR takovouhle kamennou památku! Při pohledu na fotky se mi vybavila vzpomínka na návštěvu irského Poulnabrone Dolmen, ten vypadá skoro stejně, jen je mnohokrát starší :D

     

Okomentovat