Pevnost Kluže, Fort Hermann a muzeum v Kobaridu

Kobarid - kostnice

V předposledním zápisku ze Slovinska se dostane na Kobariški muzej – muzeum první světové války v Kobaridu a pevnosti Kluže a Hermann. U pevností nás ovšem zlobil foťák, takže jsem Kluži vyfotila jen mobilem a z Hermannu nemáme vůbec nic, o tom ale až níže.

Kobarid – muzeum první světové války

Po cestě skrze Triglavský národní park, z něhož jsme toho moc neviděli, jsme dorazili do Kobaridu. Místní muzeum věnované (nepřekvapivě) první světové válce jsme měli na seznamu míst, která určitě chceme navštívit.

  • Kobarid je malé městečko na západním okraji Triglavského národního parku, takže parkování v centru najdete jedině placené.
  • Vstupné do samotného Kobaridského muzea vyjde dospělého na 8 € a dítě na 4 €.
  • V budově se nesmí fotit, takže fotky z expozic si prohlédněte na jejich stránkách.
  • A abych nezapomněla – pokud budete chtít, pustí vám dokumentární film o bitvách na Soči s českým komentářem! (Celkem je k dispozici v 11 jazycích.)

V muzeu pak najdete mnoho dobových fotografií, vojenskou výzbroj a výstroj. Velice zajímavá je velká plastika prostoru v měřítku 1:5000 (měří 27 m2), v němž se bitva o Caporetto (Kobarid) uskutečnila. Člověk si udělá lepší představu o tom, v jakých podmínkách se zde v první světové válce válčilo. Atmosféru pak dobře navodí vybudovaná kaverna s italským vojákem, který právě píše dopis domů.

Kobarid – kostnice

Nad Kobaridem dominuje známý válečný památník – Italská kostnice. Připomíná sedm tisíc padlých Italů v bitvách na Soči.

Přímo u památníku se dá zastavit. Dojet se dá až k němu, čehož jsme pro špatné počasí využili. Na návštěvu památníku ani vedle stojícího muzea už jsme ale neměli čas, protože jsme před návratem domů chtěli stihnout ještě výše i níže zmíněné pevnosti. Cestou k nim jsme se ještě zastavili u vodopádu Boka, ale jinak jsme to měli časově tak akorát.

Pevnost Kluže

Pevnost Kluže se nachází nedaleko průsmyku Predel a tyčí se nad hlubokou soutěskou. Zastavit se dá bezplatně přímo u pevnosti, a to na několika místech.

Kluže nebo též Kluča tu stojí už nějaký ten pátek, sehrála důležitou roli při obraně proti Turkům, během Napoleonových výpadů i za první světové války. Její současná podoba pochází z konce 19. století a uvnitř se nachází muzeum věnované oběma světovým válkám. My si ale pevnost prohlédli jen zvenku.

Na Fort Hermann chodbou vytesanou ve skále

Bovskou obrannou bariéru (Bovec je slovinská obec ležící pár kilometrů od pevností) tvořila spolu s pevností Kluže ještě pevnost Hermann. Ta se nachází přímo nad Kluží a dnes je přístupná po pěšině, která začíná v chodbě zbudované přímo ve skále. Nechybí tu časované osvětlení a nahlédnout můžete i do střílen (pak vám ale světlo nemilosrdně zhasne, tak si raději vezměte i vlastní).

A pak nám kiksnul foťák…

No a tady to ukončím, byť by Hermann vydal na vlastní článek. Foťák nás ten den začal zlobit již u zmíněného vodopádu. Na Kluži jsem proto fotila alespoň mobilem. Během cesty na Hermann se ale zdálo, že se vzpamatoval, tak jsme fotili zase pěkně zrcadlovkou. Chyba. Foťák se tvářil, že fotí, ale až doma po stažení fotek jsem zjistila, že ty poslední tam prostě nejsou vůbec. Co se dá dělat, mohu být ráda, že ty ostatní byly v pořádku. Na Hermann se prostě budeme muset zajet podívat znovu! ;)


Slovinsko 2023

  1. Pevnost Batteria Sella Predil (It)
  2. Malý vodopád na Rokavě
  3. Sečoveljské solné pánve
  4. Koper – přístavní město
  5. Terst (It) – přístavní město
  6. Črni Kal – zřícenina hradu / pevnosti
  7. Škocjanske jame – nelze fotit, info ve shrnutí
  8. Jama Jezerina – krasová jeskyně
  9. Lublaň
  10. Pivka – muzeum vojenské historie
  11. Grad Predjama
  12. Zřícenina zámku Hošperk (Haasberg)
  13. Skednena jama – obří průchozí jeskyně
  1. Najdena jama – jeskynní ferrata
  2. Mirenski Grad – významný hrad
  3. Krmelj (mašinka) a střední Slovinsko
  4. Celje – významný hrad a vyhlídka na město
  5. Ribniki Zaloge
  6. Prometheus v Trbovlje
  7. Hrad Deutschlandsberg (At)
  8. Pistrov Grad – zřícenina hradu Vuzenica
  9. Průmyslová oblast Jesenice
  10. Soutěska Vintgar
  11. Vodopád Boka a řeka Soča
  12. Pevnost Kluže, Fort Hermann a muzeum v Kobaridu
  13. shrnutí a to ostatní
 

1 thought on “Pevnost Kluže, Fort Hermann a muzeum v Kobaridu

Okomentovat