Beskydy | Chladná voda (modré jezírko) a Satinský vodopád

Beskydy - Chladná voda (modré jezírko) a Satinský vodopád

Chladná voda mě lákala už dlouho, tak jsme si jednoho srpnového dne naplánovali odpolední procházku z Malenovic po úbočí Lysé hory a vzali to nejen přes tohle modré jezírko, ale i přes Satinský vodopád. Auto jsme nechali u autobusové zastávky Malenovice, Hutě, kde se najde pár parkovacích míst, velká (povětšinou placená) parkoviště pak najdete přímo v obci.

  • Vzdálenost: 6,5 km
  • Stoupání: 300 m
  • Okruh: ano
  • Náročnost: mírná
  • Typ cesty: zpevněná + pěšina + mimo cesty
  • Vstup: volný
  • Parkování: u autobusové zastávky Malenovice, Hutě

Modré jezírko aneb Chladná voda

Jen jsme vystoupili z auta a popošli pár desítek metrů, začalo pršet. Nějakou dobu jsme se rozmýšleli, jestli pokračovat, nebo se na to vykašlat a vyrazit jindy. Nakonec nám ale trocha vody (no trocha, ono pršelo docela slušně) přestala vadit a my za sebou měli víc než polovinu cesty k odbočce na Chladnou vodu. Někdy v těch místech pršet přestalo a zbytek procházky už proběhl za sucha. Nebe ale přesto zůstávalo dál zatažené a jezírku kvůli šedivé obloze zcela chyběl onen typický modrý nádech, kvůli němuž je tak vyhledávané.

Díky keši věnované Chladné vodě jsme se dozvěděli, že jezírko vykopali v 30. letech skauti, kteří si právě na tomto místě vytvořili tábořiště. Během války se tu pak scházeli s partyzány.

Skála u rozcestníku Satina – u korýtka

Pokračovali jsme na Albínovo náměstí, následně po žluté naučné stezce zamířili k Velíčkům a odtud po žluté k rozcestníku u Satinského vodopádu. Právě tam jsme objevili toto pěkné zákoutí, zcela opomíjené v mapě. Narazili jsme tam i na modrého slimáka – modranku karpatskou.

Satinský vodopád

Samotný Satinský vodopád jsem nemohla vynechat, byť jsem s sebou samozřejmě neměla stativ. Příště ho nezapomenu a půjdu cíleně jen sem. :) Od roku 2006 je tato oblast chráněným územím – PP Vodopády Satiny.


Znáte modré jezírko a Satinský vodopád?

 

3 thoughts on “Beskydy | Chladná voda (modré jezírko) a Satinský vodopád

  1. Satinský vodopád znám, protože jsme jednou byli ubytování v hotelu Petr Bezruč v Malenovicích (a mám ho i na blogu), ale u modré jezírka jsme nebyli, díky za inspiraci, při příštím návštěvě těchto končin budeme myslet nejen na Lysou horu.

     
  2. Kolem Lysé hory to mám moc ráda, na obou místech už jsem byla a zase bych se tam mohla někdy vrátit :) Jen teda toho modrého slimáka jsem nepotkala :D

     
  3. U Satinského vodopádu jsme byli a taky nám trochu plány zkomplikoval déšť :).
    Modrého slimáka jsme potkali v Bukovských vrších (netušila jsem, že se jmenuje modranka karpatská). taky jsem si ho vyfotila :)

     

Okomentovat