Stara Sava, průmyslová oblast Jesenice

Jesenice

Stara Sava je bývalá samostatná železářská obec, která je nyní součástí Jesenic na severu Slovinska. Najdete tu zajímavé zákoutí připomínající historii průmyslu na řece Sávě, resp. Sávě Dolince. V místě se dá bez problémů zaparkovat a výstava průmyslových strojů v bývalé tovární hale je volně přístupná.

Přes Karavanky to jednou stačilo

Měli jsme za sebou dvouhodinový přesun z Dravogradu přes Rakousko do Jesenic. Mířili jsme do Triglavského národního parku urvat, co se dá (obrazně prosím), než začne pršet opravdu pořádně a my si to budeme muset namířit domů. Ačkoli to z Jesenic není k soutěsce Vintgar, kam jsme záhy pokračovali, nijak daleko, přece jsme se tu chvíli zdrželi.

A mimochodem – tahle dlouhá cesta nás přesvědčila o tom, že zpátky domů jedeme opět přes průsmyk Predel. Tunel Karavanky patří k těm placeným (což by zas tolik nevadilo), ale v té době byl v provozu jen napůl. Měli jsme štěstí, že jsme mohli bez zádrhelu projet, ale v protisměru (tedy směrem do Rakouska) se tvořily šíleně kolony, to jsme nehodlali riskovat.

Stara Sava

Osada Stará Sáva vznikla v první polovině 16. století na březích Sávy Dolinky, jedné ze dvou řek tvořících o pár kilometrů dál důležitou řeku Sávu protékající celým Slovinskem. Poměrně silný vodní zdroj poháněl stroje místních železáren a vysoká pec fungovala až do konce 19. století. Z původní výstavby se dochoval např. jezuitský kostel, kasárna a obytné budovy pro dělníky, dále pak sklad surového železa, pudlovna, komín a části mlýnského příkopu (voda v něm má naprosto luxusní barvu, trochu lituju, že jsem ji nevyfotila).

Původní průmyslové budovy byly opuštěny po zbudování nových a větších železáren. K Jesenicím je připojil až rozvoj obce v 90. letech 20. století, v té době byla Stara Sava rovněž prohlášena za národní památku. Stará tovární hala nyní slouží jako otevřený skanzen různých strojů včetně lokomotiv, které převážely materiál po továrně. Místo také příležitostně funguje jako tržiště.


Slovinsko 2023

  1. Pevnost Batteria Sella Predil (It)
  2. Malý vodopád na Rokavě
  3. Sečoveljské solné pánve
  4. Koper – přístavní město
  5. Terst (It) – přístavní město
  6. Črni Kal – zřícenina hradu / pevnosti
  7. Škocjanske jame – nelze fotit, info ve shrnutí
  8. Jama Jezerina – krasová jeskyně
  9. Lublaň
  10. Pivka – muzeum vojenské historie
  11. Grad Predjama
  12. Zřícenina zámku Hošperk (Haasberg)
  13. Skednena jama – obří průchozí jeskyně
  1. Najdena jama – jeskynní ferrata
  2. Mirenski Grad – významný hrad
  3. Krmelj (mašinka) a střední Slovinsko
  4. Celje – významný hrad a vyhlídka na město
  5. Ribniki Zaloge
  6. Prometheus v Trbovlje
  7. Hrad Deutschlandsberg (At)
  8. Pistrov Grad – zřícenina hradu Vuzenica
  9. Průmyslová oblast Jesenice
  10. Soutěska Vintgar
  11. Vodopád Boka a řeka Soča
  12. Pevnost Kluže, Fort Hermann a muzeum v Kobaridu
  13. shrnutí a to ostatní
 

Okomentovat