Celje – hrad a vyhlídka na město

Celje - hrad a vyhlídka na město

Město Celje se nachází na východě Slovinska asi 60 km severovýchodně od Lublaně a 50 km jihozápadně od Mariboru. Je známé zejména pro Celjský hrad (Celjski grad), největší slovinskou pevnost a sídlo rodu, z něhož pocházela i česká královna Barbora Celjská. Celjský hrad se nazývá také Horní hrad (Celjski zgornji grad) nebo Starý hrad (Stari grad) a jeho nejstarší část – obytná věž pochází ze 13. století.

U hradu, který je v současnosti považován za jednu z nejvýznamějších slovinských památek, se dá bez problémů zaparkovat a z několika míst na hradě si užijete i výhled na okolní krajinu a město.

  • Parkování: zdarma přímo u hradu
  • Vstup do hradu: placený (bez průvodce)
  • Vstupné: 6 € / 3 € (více zde)
  • Časová náročnost: minimálně 1 hodina

Barbora Celjská a Zikmund Lucemburský

Celjský hrad se nachází na kopci v jižní částí města Celje. Až do 15. století zde sídlil významný rod, a sice hrabata z Celje, původně páni ze Sannecku, ti hrad postupně rozšiřovali. Hrad chátral od 17. století poté, co ztratil svůj strategický význam. V polovině 18. století byl dokonce částečně rozebrán na stavbu zámku Novo Celje mezi Petrovčemi a Žalcem, jako zdroj kamene jej na začátku 19. století používal i jeden z majitelů. Rekonstrukce, která probíhá dodnes, započala v polovině 19. století.

Z rodu hrabat z Celje pochází i druhá žena Zikmunda Lucemburského – Barbora Celjská. Zikmund ji pojal za manželku v roce 1408, pravděpodobně z vděčnosti jejímu otci, který dostal Zikmunda ze zajetí na hradě Sikloši. Barbora byla roku 1405 korunována uherskou královnou, v roce 1414 římskou královnout a v roce 1437 českou královnou. Po Zikmundově smrti, k níž došlo ten samý rok jako k poslední korunovaci, se ale dostala do problémů, které vyústily v odchod do ústraní od veškeré politiky a dožití v Mělníku, kde v roce 1451 podlehla moru.

Největší slovinská pevnost a výhled nejen na Celje

Na hradě jsou v současné době (květen 2023) přístupné i obě věže. V jedné z nich se nachází stylizovaná výstava mučících nástrojů. Na hradě pak najdete i další vnitřní expozici věnovanou životě na hradě.

Nesmím opomenout ty výhledy, jimiž jsme se kochali hned na několika místech hradu. Z věže jsme pak asi půl hodiny pozorovali déšť ženoucí se na Celje, což se nám trochu vymstilo. Když jsme se pak vraceli k autu, ten slejvák nás samozřejmě zastihl. :D Ale stálo to za to.

Zdroje informací: wikipedia.org/wiki/Celje, ff.cuni.cz/linhart_hrabata_z_cilli.pdf


Slovinsko 2023

  1. Pevnost Batteria Sella Predil (It)
  2. Malý vodopád na Rokavě
  3. Sečoveljské solné pánve
  4. Koper – přístavní město
  5. Terst (It) – přístavní město
  6. Črni Kal – zřícenina hradu / pevnosti
  7. Škocjanske jame – nelze fotit, info ve shrnutí
  8. Jama Jezerina – krasová jeskyně
  9. Lublaň
  10. Pivka – muzeum vojenské historie
  11. Grad Predjama
  12. Zřícenina zámku Hošperk (Haasberg)
  13. Skednena jama – obří průchozí jeskyně
  1. Najdena jama – jeskynní ferrata
  2. Mirenski Grad – významný hrad
  3. Krmelj (mašinka) a střední Slovinsko
  4. Celje – významný hrad a vyhlídka na město
  5. Ribniki Zaloge
  6. Prometheus v Trbovlje
  7. Hrad Deutschlandsberg (At)
  8. Pistrov Grad – zřícenina hradu Vuzenica
  9. Průmyslová oblast Jesenice
  10. Soutěska Vintgar
  11. Vodopád Boka a řeka Soča
  12. Pevnost Kluže, Fort Hermann a muzeum v Kobaridu
  13. shrnutí a to ostatní
 

Okomentovat